Mileva Dendić: Ko jednom kupi bijeli mrs - ponovo dođe

“Svi hoće lakši život. Treba za stoku sve pripremiti, kontrolisati mrs, održavati veliku higijenu, jer ne možeš prodati šta bilo”.
471 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2017. 16:53h

Mileva i Novak Dendić iz župskog sela Oblatno kraj Nikšića, iako u sedmoj deceniji, i dalje se bave stočarstvom i proizvodnjom bijelog mrsa.

“Imamo devet krava, 40 ovaca i dvadesetak koza. Sve to držimo muž i ja. Teško je, što da lažem da nije, ali navikli smo da radimo. Skupila sam devet mješina skorupa i 50 kila mladog sira u kanti i sve je to ova baba uspjela da proda“, kaže Mileva.

Ističe da ima stalne mušterije i da ko jednom kupi njen bijeli mrs - ponovo dođe.

“Zadovoljni oni, zadovoljna ja. Prodajem skorup, mladi i masni sir, kao i sir prljo. Imam i 30 tona krompira sa Krnova, zdravog, bez ikakvog vještaka. Na Vučju imamo svoju kuću i tamo ljeti izdižemo“.

Priča da ručno muze, iako ima muzilicu, jer joj je, tvrdi, tako lakše, a nije ni navikla na "modernu tehnologiju“.

“Ne umijem ja sa muzilicom. Ako mislite da imate dobar mrs, morate održavati higijenu, sve čisto držati, a ja dok očistim muzilicu tri krave pomuzem. Ne mogu se s njom sekati. Lakše je babi onako kako je navikla - ručno“.

Ona i suprug izrodili su petoro djece - tri kćerke i dva sina, a pričaju da u pomoć pritekne i 12 unučadi.

“Imam pet unuka, ne zna se koja je od koje ljepša. Dobra su mi i djeca i unučad. Svi pomažu. Ali, moram priznati kada donesem mješine da na nekom sajmu prodam mrs, svi pobjegnu od mješine. Valjda ih muka. A kada se pare uzimaju, onda dođu“.

Ne može čovjek da nema, ako se bavi poljoprivredom, kaže ona, ali i dodaje da posao nije lak.

Priča da je vjerovatno to i razlog što mladi "bježe“ od poljoprivrede.

“Svi hoće lakši život. Treba za stoku sve pripremiti, kontrolisati mrs, održavati veliku higijenu, jer ne možeš prodati šta bilo”.

Galerija

Bonus video: