Izlivanje voda i divlje deponije: Ekološki problemi preneseni i u ovu godinu

Od svih deponija, a njih ima kako pored puteva, tako i u šumi, najizraženije su deponije kako u rječnom koritu Gračanice, tako i uz njenu obalu

6955 pregleda 2 komentar(a)
Smeće pored Gračanice, Foto: NVO Župa u srcu
Smeće pored Gračanice, Foto: NVO Župa u srcu

U Mjesnoj zajednici (MZ) Župa nikšićka prošle godine je urađeno dosta, posebno na rješavanju infrastrukturnih problema, ali su s istim ekološkim problemima ušli u 2021.

Riječ je o izlivanju voda iz rudokopa u rijeku Gračanicu i Liverovićko jezero, koje se javlja usljed obilnih padavina, kao i o divljim deponijama.

“Izlivanje voda iz rudokopa se desilo i 29. decembra kada je došlo do velikog zamućenja voda Liverovićkog jezera. Kako je jezero počelo prelivati te vode su se slile direktno u Zetu, čime ovaj ekološki problem poprima državni i internacionalni karakter”, saopštili su iz Nevladine organizacije “Župa u srcu”.

O problemu su obavijestili lokalnu upravu i resorno ministarstvo od kojih su zatražili hitnu reakciju i rezultate analiza.

I tokom prethodnih godina, kada bi nakon velikih padavina dolazilo do spiranja boksitne prašine i “crvenjenja” potoka Mačak, rijeke Gračanice i jezera Liverovići, ta NVO se obraćala nadležnim institucijama zahtijevajući da se problem riješi.

Rijeka u crvenoj boji
Rijeka u crvenoj bojifoto: NVO Župa u srcu

“Očekujući brzu reakciju dočekasmo Novu godinu sa nevjericom da li će se rješenje ovog problema naći u 2021. godini. Poslije brojnih dopisa kako državnim tako i lokalnim institucijama rezultat je da se ovaj problem kao i problem nerekultivisanih rudokopa prenosi iz godine u godinu”, naveli su iz NVO “Župa u srcu”.

Od svih deponija, a njih ima kako pored puteva, tako i u šumi, najizraženije su deponije kako u rječnom koritu Gračanice, tako i uz njenu obalu.

Tako je prije nekoliko dana NVO “Župa u srcu” fotografisala otpad na prostoru dijela Gračanice.

“Razne vrste otpada našle su mjesto u toku Gračanice. Pored ostalog otpada, ljudi bacaju čak i školske uspomene. Očigledno škola nije uspjela da promijeni neke od nas i napravi od njih ljude koji čuvaju drugog od sebe i prirodu od njihovih nedjela”, saopštili su iz te NVO i najavili čišćenje te deponije.

Pored ovih ekoloških problema, u Župi još ima dosta toga da se riješi, naveli su iz župske nevladine organizacije. To su neriješena kanalizacije iz većine domaćinstava, problem izazivanja požara, nelegalne sječe šuma, eksploatacije pijeska…

“Ovi ekološki problemi postaju svakodnevica i samim građanima koji izgleda samo ‘gledaju svoja posla’ ili im to nije prioritet u listi prioriteta. Nažalost, prethodna godina je pokazala koliko su druge teme važnije građanima, pa čak i one internacionalne od ekoloških problema koji se trebaju riješiti u Župi. Sve su ovo problemi kojima trebamo da se pozabavimo u narednoj i narednim godinama ukoliko želimo da stvorimo bolje mjesto za život u Župi”, poručili su iz “Župe u srcu”.

Ta NVO godina sprovodi niz aktivnosti kako bi te, ali i brojne druge probleme u Župi riješila, a tako će, poručili su, nastaviti i u narednom periodu, uz nadu da će ih podržati što veći broj mještana Župe.

Bonus video: