UCG: Ne izvinjavamo se zbog ulaganja

Reagovanje državnog Univerziteta na pisanje “Vijesti” o dodjeli kredita za rješavanje stambenog pitanja

8993 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Sa Univerziteta Crne Gore (UCG) poručili su da se neće izvinjavati zbog ulaganja “u naše kadrove”.

Oni su to naveli u reagovanju na pisanje “Vijesti” da su brojni profesori i naučni saradnici UCG koji posjeduju više nekretnina i imaju mjesečna primanja po nekoliko hiljada eura, sredinom oktobra i krajem decembra dobili i povoljne kredite i do 15.000 eura upravo za rješavanje stambenog pitanja, odnosno poboljšanje uslova stanovanja.

Reagovanje je objavljeno na vebsajtu UCG, ali nije upućeno direktno redakciji. Pored ostalog, navode da je strategijom rješavanja stambenih potreba zaposlenih na UCG - definisano da se te potrebne rješavaju kroz tri faze.

“Rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG dodjelom novčanih sredstava (kredita), sa maksimalnim bruto iznosima do 15.000 eura, uz obavezu povraćaja najmanje 30 odsto sredstava.

Za ovaj konkurs su obezbijeđena sopstvena sredstva u iznosu od 1,2 miliona eura, od čega 900.000 eura za akademsko osoblje (profesore), a 300.000 eura za saradnike, stručno i administrativno osoblje. Rješavanje stambenih potreba zaposlenih dodjelom novčanih sredstava za poboljšavanje uslova stanovanja, sa maksimalnim bruto iznosima do 10.000 eura, uz obavezu povraćaja najmanje 30 odsto sredstava. Za ovaj konkurs su obezbijeđena sopstvena sredstva u iznosu od 800.000 eura od čega 480.000 eura za akademsko osoblje (profesore), a 320.000 eura za saradnike, stručno i administrativno osoblje”, navodi se u reagovanju.

Kao treća faza, predviđeno je rješavanje stambenih potreba dodjelom novih stambenih jedinica.

“Planirana je izgradnja četiri stambena objekta u okviru DUP Univerzitetski centar II, za što je dobijena saglasnost Vlade Crne Gore i predat zahtjev resornom ministarstvu da raspiše konkurs za idejno rješenje. Zaposleni koji su dobili sredstva pod 1) i 2), kao i oni koji imaju riješeno stambeno pitanje, shodno Pravilniku, neće moći da se prijave za dobijanje stana pod povoljnim uslovima”, navodi se u reagovanju.

Dodaju i da je komisija za dodjelu novčanih sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG dodjelom novčanih sredstava (kredita) i za poboljšanje uslova stanovanja, objavila je 3. novembra, odnosno 30. decembra “kompletne preliminarne rang-liste nastale po osnovu javnih oglasa”.

“Samo po osnovu ovih oglasa, u cilju zadržavanja kadra na UCG, riješiće se stambena pitanja za preko 200 od ukupno 1.100 zaposlenih na UCG. Kada se toj listi dodaju i 4 planirana stambena objekta, pokazujemo da UCG, kao centralna visokoobrazovna institucija u Crnoj Gori, odgovorno ulaže u svoje zaposlene, cijeneći njihov posvećeni rad i prestižne rezultate”, navode sa državnog Univerziteta.

Dodaju i da su iznenađeni komentarima pojedinih političkih predstavnika, “koji su svojevremeno dobili stan od UCG (2007. g.)”.

“I nakon svega tri godine zatražili pravo na kredit za poboljšanje uslova stanovanja, a sada bi to isto pravo da uskrate svojim kolegama, nakon 15 godina od zadnjeg realizovanog konkursa za stambene kredite, gdje su mnogi značajno unaprijedili profesionalne reference i stekli pravo na više stambenih kvadrata ili unapređenje postojećih”, piše u reagovanju.

Navode i da oglas iz 2010. godine nije realizovan, jer je UCG u tom trenutku iskazao višemilionski gubitak u poslovanju.

Bonus video: