Profesoru Građevinskog fakulteta dodijeljeno priznanje

Radulović: Svakom od nas ponekad zatreba to "Bravo, nastavi", istraživanje je maraton

"Mislim da je Univerzitet napravio odličan potez uvođenjem ovog priznanja. Sigurno je na taj način podstaknuta zdrava konkurencija na univerzitetskim jedinicama, a time stvorena i odgovarajuća naučnoistraživačka atmosfera, što dalje dovodi do sve boljeg pozicioniranja Univerziteta Crne Gore na međunarodnoj akademskoj sceni"

4028 pregleda 0 komentar(a)
Radulović i Nikolić, Foto: UCG
Radulović i Nikolić, Foto: UCG

Profesoru Građevinskog fakulteta Milanu Raduloviću, dodijeljeno je priznanje za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta, na predlog Vijeća njegovog fakulteta, saopšteno jiz Univerziteta Crne Gore (UCG).

"Mislim da se kod svakoga, a naročito kod nas koji se bavimo naukom, ponekad jave pomisli "Šta ja ovo radim! Čemu sve!" Upravo su nagrade dobro sredstvo za ohrabrenje i podstrek. Svakom od nas ponekad zatreba to "Bravo, nastavi!", jer za nauku stvarno treba strpljenja. Istraživanje je maraton. Tu nema brzog uspjeha. Mislim da je Univerzitet napravio odličan potez uvođenjem ovog priznanja. Sigurno je na taj način podstaknuta zdrava konkurencija na univerzitetskim jedinicama, a time stvorena i odgovarajuća naučnoistraživačka atmosfera, što dalje dovodi do sve boljeg pozicioniranja Univerziteta Crne Gore na međunarodnoj akademskoj sceni. Na Građevinskom fakultetu ima mnogo uspješnih profesora i saradnika. Na primjer, ove godine su kolege doc. dr Milivoje Rogač i doc. dr Jelena Pejović imali podjednako dobre, čak možda i bolje reference od mene za dobijanje ove nagrade. U svakom slučaju, nagrada ne treba da bude sama sebi cilj... ali kao sredstvo za motivaciju, znači... sigurno da znači", istakao je Radulović govoreći o priznanju.

U saopštenju se navodi da je prizananje je Raduloviću uručio rektor UCG Danilo Nikolić, na predlog Vijeća Građevinskog fakulteta i u skladu sa Pravilnikom o postupku, uslovima vrednovanja i načinu nagrađivanja zaposlenih za poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore

Iz UCG su kazali da je Radulović u 2020. godini publikovao četiri rada u časopisima koji se nalaze u međunarodnoj citatnoj bazi SCI/SCIE.

"Ove godine sam u jednom od Springer-ovih časopisa objavio rad o hidrogeološkim istraživanjima pustinje Wadi Araba, koja se pruža između Crvenog i Mrtvog mora. Veliki trud sam uložio na tom projektu, pa mi posebno zadovoljstvo predstavlja to što će sada rezultati tog istraživanja biti dostupniji naučnoj javnosti. Takođe, veliko zadovoljstvo je i kada vidite da strani istraživači koriste vaše ranije radove, i kada, na primjer, vidite da se u naslovu rada stranog autora, objavljenog u časopisu Q1 kategorije, nađe ime metode koju ste razvili tokom doktorskih studija, i kada shvatite da je cijeli rad posvećen toj metodi i njenoj primjeni. Prije osam godina sam se pitao "Hoće li ovo ikad ikom trebati?", a sada se evo uvjeravam da to ipak negdje, nekome, nešto koristi. To su takođe stvari koje ohrabruju i koje daju volje za dalja istraživanja", kazao je on.

Iz UCG su saopštili i da je kao rukovodilac projekta, Radulović ostvario bilateralnu saradnju sa austrijskim naučnoistraživačkim institutom HBLFA Francisco-Josephinum–BLT Wieselburg.

"Aktivan je učesnik i nacionalni crnogorski predstavnik u dvije COST akcije. U ovoj godini recenzirao je 11 radova u časopisima iz baze WoS i SCI/SCIE liste, a prezentovao je i dva rada na međunarodnim konferencijama", piše u saopštenju UCG.

Radulović je izrazio nadu da će i dalje biti vrijedan na polju sticanja novih istraživačkih vještina i da će sa prethodnim i novim znanjima moći da poveća kvalitet planiranih radova.

"Ali prije svega, želim da se svi sačuvamo u ovom neobičnom vremenu, pa ako Bog dâ, da budemo svi i bolji, i mirniji i uspješniji... na svim poljima. Što bi narod rekao "samo Bože daj zdravlja i mira, a ostalo će se sve stići"", poručuje Radulović.