Dragomanović, Babić i Čađenović zaboravili imovinske kartone i prekršili zakon

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da do kraja marta dostavi redovan godišnji imovinski karton za prethodnu godinu, a ko to ne uradi biće mu izrečena novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

9184 pregleda 3 komentar(a)
Dragomanović, Foto: TO Kotor
Dragomanović, Foto: TO Kotor

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da direktor Doma starih “Grabovac” u Risnu Srđan Dragomanović, odbornica u Skupštini Glavnog grada Tea Babić i članica Savjeta Prirodnjačkog muzeja Natalija Čađenović nisu u zakonskom roku dostavili redovne godišnje imovinske kartone za 2019. godinu i time prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da do kraja marta dostavi redovan godišnji imovinski karton za prethodnu godinu, a ko to ne uradi biće mu izrečena novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Agencija je utvrdila da ova tri javna funkcionera to nisu uradili do kraja marta. Dragomanović je kazao da je karton dostavio u junu i da se u tom periodu nalazio u karantinu po nalogu nadležnih službi, a u vezi sa zaštitom korisnika Doma starih i to u trajanju od 93 dana.

Čađenović je kazala da je usljed okolnosti koje je izazvala pandemija koronavirusa previdjela ispunjavanje ove obaveze.

“U daljem je istakla da nije postojala namjera da prikrije bilo šta, već je usljed vanredne situacije zaboravila na tu obavezu”, navodi se u dokumentu, u kojem se ističe da je karton dostavila u junu.

U trećem slučaju, Agencija je utvrdila da odbornica Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada nije dostavila redovan godišnji imovinski karton, kao ni karton koji se dostavlja u roku od 30 dana po stupanju na funkciju.

Babić je kazala da je zbog nepoznavanja zakonskih odredbi došlo do propusta i da nije imala namjeru da prikrije podatke. Ona je u međuvremenu dostavila kartone Agenciji.

Karton u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju nije dostavio ni Ivan Špadijer, član Upravnog odbora “Lovanja” iz Kotora.

Prijavu protiv njega podnijelo je NN lice, navodi se u dokumementu Agencije. Špadijer je kazao da je dostavljao redovne godišnje imovinske kartone, ali da je propustio da podnese i karton po stupanju na javnu funkciju.

“Nadalje je naveo da je razlog navedenog propusta nastao usljed neupućenosti u tu zakonsku obavezu, iz razloga što je imenovanje za člana Odbora direktora ‘Lovanja’ njegova prva javna funkcija,” navodi se u odluci, u kojoj se dodaje da nije postojala namjera da se izbjegne ova zakonska obaveza.

Sve četiri odluke potpisuje direktorica Jelena Perović.

Bonus video: