Glavni grad daje pet puta više za eksproprijaciju dijela zemljišta, nego za izgradnju cijelog parka

To se zaključuje na osnovu Programa uređenja prostora Glavnog grada za 2021. godinu, u kojem se navodi da je za eksproprijaciju radi izgradnje parka u sklopu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Zabjelo 9” predviđeno da se izdvoji 1.318.668 eura

16150 pregleda 54 reakcija 12 komentar(a)
Na 5.000 kvadrata planirana trim staza, park za djecu i kućne ljubimce, Foto: Podgorica.me
Na 5.000 kvadrata planirana trim staza, park za djecu i kućne ljubimce, Foto: Podgorica.me

Izgradnja novog parka u podgoričkom naselju Zabjelo koštaće gotovo četvrt miliona eura, ali će za eksproprijaciju dijela zemljišta gdje je planirana izgradnja biti izdvojeno više od pet puta od te sume, odnosno 1,3 miliona eura.

To se zaključuje na osnovu Programa uređenja prostora Glavnog grada za 2021. godinu, u kojem se navodi da je za eksproprijaciju radi izgradnje parka u sklopu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Zabjelo 9” predviđeno da se izdvoji 1.318.668 eura.

Na vebsajtu Glavnog grada, u dijelu gdje su najave projekata, navodi se da izgradnja parka u Ulici 27. marta košta 640 hiljada eura, ali je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković tokom obilaska radova 18. decembra 2020. rekao da je projekat vrijedan 245 hiljada.

Odgovarajući tada na pitanje “Vijesti” da li su riješeni imovinsko-pravni odnosi, on je kazao da jesu “u ovom dijelu parcele”.

“Najveći dio parcele pripada Glavnom gradu, dio uz ulicu je u privatnom vlasništvu. Ja sam u komunikaciji sa vlasnikom dobio saglasnost za izvođenje radova. U hodu ćemo rješavati imovinsko-pravne odnose ili kroz eksproprijaciju ili razmjenu, kako smo radili u prethodnom periodu”, rekao je tada Vuković.

On je kazao da je “ovo pozadi išlo mnogo komplikovanije” i da zahtijeva ogromna finansijska sredstva.

“Da ga ne bi čekali, jer znamo koliko je pitanje važno, mi smo se bacili na posao. Mi ćemo dobiti jednu lijepu parkovsku površinu, veličine poput one na Starom aerodromu”, kazao je Vuković.

On se toga dana zahvalio sugrađaninu Vladimiru Batu Đuroviću na saradnji i saglasnosti za izgradnju. Đurović je vlasnik preduzeća “Nivel”.

Park u Ulici 27. marta zauzimaće površinu od pet hiljada metara kvadratnih, a ukoliko vrijeme dozvoli, kako je Vuković kazao, biće završen do marta. “Imaće park za kućne ljubimce, za najmlađe, sportski poligon, a u pojasu okolo trim stazu za rekreativce. Sadržaje za sve generacije”, rekao je Vuković. Prema njegovim riječima, tako ispunjavaju obećanje koje su dali prije više od šest mjeseci, a da su građani toga dijela grada peticijom tražili da se izgradi park.

“Mi smo odgovorili na to, odradili projekat i krenuli da pripremamo teren u dijelu, koji se tiče imovinskih odnosa. Jedan dio parcele je u privatnom vlasništvu i to nije išlo dinamikom kako smo se nadali. Nismo htjeli više da čekamo i odlučili smo da krenemo u realizaciju projekta”, kazao je Vuković novinarima prilikom obilaska početka radova 18. decembra.

U Podgorici su tokom prošle godije, pored nekadašnjih sedam parkova - Njegošev, Kraljev, Karađorđev, Ivana Milutinovića, Centralni, Kruševac i Dječiji, izgrađeni Podgorički park i park na Starom aerodromu, te još 13 dječijih igrališta. Kako su nedavno “Vijestima” kazali iz “Zelenila”, u okviru projekta Mikro 020, uređeno je i šest lokacija u gradu.

Bonus video: