Župa nikšićka će dobiti dobrovoljno vatrogasno društvo

"Od Nikšića do Morakova, kao jednog od 12 župskih sela, udaljenost je 30 kilometara što značajno otežava borbu sa požarima. Na ovom području stradalo je hiljade hektara šume, a posledice su nesagledive kako za lokalno stanovništvo tako i za čitavu zemlju", saopštili su iz NVO "Župa u srcu"

1606 pregleda 1 komentar(a)
2012.godine u požaru u Župi stradali su hektari šuma, Foto: Ivan Petrušić
2012.godine u požaru u Župi stradali su hektari šuma, Foto: Ivan Petrušić

Ove godine nikšićka Župa dobiće dobrovoljno vatrogasno društvo koje će funkcionisati u sklopu Mjesne zajednice (MZ), kao i neophodnu opremu za njegovo funkcionisanje, i to zahvajujući projektu "Spremni da reagujemo na požar", koji realizuju NVO "Župa u srcu" i MZ.

"Od Nikšića do Morakova, kao jednog od 12 župskih sela, udaljenost je 30 kilometara što značajno otežava borbu sa požarima. Na ovom području stradalo je hiljade hektara šume, a posledice su nesagledive kako za lokalno stanovništvo tako i za čitavu zemlju", saopštili su iz NVO "Župa u srcu".

U sklopu projekta, koji ima za cilj povećanje kapaciteta MZ Župa za brže i efikasnije reagovanje na požare i uključivanje u državni sistem zaštite od požara, predviđena je i obuka lokalnih volontera u detektovanju i lokalizovanju šumskih požara, kao i internet i terenska kampanja na povećanju svijesti stanovnika za blagovremeno sprečavanje, javljanje i zaštitu od požara.

"Zbog velike udaljenosti i samo jedne saobraćajnice ka Župi, sistem obavještavanja i uzbunjivanja otežano funkcioniše, kao i sistem ranog reagovanja na početne požare. Služba zaštite i spasavanja Nikšić i pored dobre volje, zbog udaljenosti Župe od Nikšića, nije u stanju brzo reagovati na početne požare, pa se nerijetko dešavalo da se požari otrgnu kontroli i prerastu u velike i razorne”, istakli su iz pomenute NVO.

Naglasili su da će, shvatajući značaj projekta, kapacitete podrediti njegovoj realizaciji, a sve aktivnosti biće urađene na volonterskoj osnovi i sa operativno tehničkim kapacitetima koje imaju.

Projekat traje šest mjeseci i njegova vrijednost je 11.878 eura. Skoro deset hiljada finansira Ministarstvo unutrašnjih poslova i taj novac je namijenjen za nabavku vatrogasne opreme, dok je preostali iznos od 1.905 eura doprinos "Župe u srcu".

Bonus video: