Mikijelj najavio nove puteve, terene, ali i narodnu kuhinju u Budvi

Sekretar za investicije objašnjava u šta će Budva uložiti 8,4 miliona eura

10436 pregleda 338 reakcija 18 komentar(a)
Mladen Mikijelj, Foto: Vuk Lajović
Mladen Mikijelj, Foto: Vuk Lajović

Uprkos korona krizi, koja je opustošila gradsku kasu i kolapsu turističke sezone, Budva će ove godine dobiti nove saobraćajnice, sportska i dječja igrališta, novu kapelu na Jazu, ali i sportsku dvoranu u srednjoj školi, hidrostanice i rezervoare, osavremeniti vozni park u Vodovodu, Komunalnom preduzeću, renovirano odjeljenje Doma zdravlja, a biće napravljena i narodna kuhinja za socijalno najugroženije... Za to će biti utrošeno 8,4 miliona eura.

To je u razgovoru za “Vijesti“ najavio sekretar za investicije Mladen Mikijelj (Nova srpska demokratija) predstavljajući Plan investicija za ovu godinu i program uređenja grada, čije se usvajanje očekuje na sjednici lokalnog parlamenta, koja bi trebalo da bude održana do kraja mjeseca.

Odluke se nalaze na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja, koje je trebalo da bude održano 28. decembra, ali zbog političke krize i neslaganja oko formiranje koalicije, ona je odložena do daljeg.

“Sekretarijat za investicije u ovoj godini raspolaže za značajno manjim sredstvima za realizaciju kapitalnih projekata nego u prethodnim godinama, prevashodno zbog cjelokupne situacije sa virusom kovid 19. Za realizaciju projekata budžetom Opštine Budva je opredijeljeno oko 8,4 miliona eura. Kao prioritetan projekat svakako je rekonstrukciju Ulice 22. novembar u centru grada sa izgradnjom kružnog toka kod Pošte. Ukoliko se do kraja drugog kvartala ove godine riješe imovinsko-pravni odnosi sa vlasnicima zemljišta očekujemo da se sa izgradnjom otpočne u septembru. Sam projekat uključuje cjelokupnu rekonstrukciju Ulice 22. novembar sa svim neophodnim instalacijama, a od posebnog značaja izdvajamo izgradnju novog atmosferskog kanala u trupu ulice koji će riješiti jedan od najvećih problema stanovnika naselja koji gravitiraju ovoj ulici, a to je odvođenje površinskih voda i stvaranje poplava u ovom dijelu grada. Ukupna procijenjena vrijednost javne nabavke je oko 1,2 miliona eura“, najavio je Mikijelj.

Navodeći da se očekuje završetak radova na izgradnji ulice u Podkošljunu koja spaja naselje ADOK sa obilaznicom, Mikijelj je kazao da je ove godine planirana i izgradnja Solunske ulice, sa uređenjem korita potoka Savičić, zatim izgradnja ulice prema naselju Komoševina, kao i izgradnja nekoliko ulica u Bečićkom naselju.

“Što se tiče ulaganja u vodovodnu infrastrukturu u saradnji sa “Vodovodom i kanalizacijom“ pristupilo se pripremi projektne dokumentacije sa planom što prioritetnije izgradnje nekoliko infrastrukturnih objekata vodosnabdijevanja, poput hidrostanica, cjevovoda i kaptaža izvora na području opštine Budva. Kao prioritetan objekat izdvajam izgradnju hidrostanice ‘Lazi’, izgradnju rezervoara ‘Podostrog’, kao i cjevovoda koji ih povezuje. Vrijednost projekta iznosi 900.000 eura. Očekujemo da ubrzo počnu radovi“, naglasio je Mikijelj.

Prema njegovim riječima planira se gradnja sportskih terena, dječjih igrališta, ali i sanacija plivališta na Pizani.

“Za izgradnju dječijeg igrališta u Bečićima biće izdvojeno 340.000 eura, dok u izgradnju sportskih i dječijih igrališta u naseljima Sveti Stefan i Jaz opredijelili smo pola miliona eura. Takođe, pristupićemo i sanaciji gradskog plivališta Pizana, za šta je opredijeljeno 70 hiljada eura. Kao posebnu stavku izdvojio bih izgradnju sportske dvorane u okviru zgrade Srednje mješovite škole ‘Danilo Kiš’ koja bi se dobila u okviru multifunkcionalne sale projekta rekonstrukcije školskog amfiteatra. Vrijednost ovog značajnog projekta za srednju školu iznosi 200.000 eura. Moram istaći i nadu da će se jedan izrazito maćehinski odnos prema institucijama obrazovanja u Budvi dolaskom nove vlasti promijeniti i da će se minimum izdvajati sredstva jednaka ulaganju Opštine Budva u obrazovne institucije koja su u prethodnom periodu bila značajna“, naglasio je Mikijelj.

On je najavio da će u saradnji sa SMŠ “Danilo Kiš“ biti realizovan i projekat narodne kuhinje za potrebe socijalno ugroženih građana Budve.

“Sekretarijat za investicije je u toku prošle godine uložio 15.000 eura za ovu svrhu pa očekujemo da će ovaj projekat u ovoj godini biti realizovan. Što se tiče ulaganja u objekte zdravstvene i socijalne zaštite u saradnji sa Domom zdravlja Budva pristupiće se renoviranju odjeljenja Opšte prakse doma zdravlja za šta će biti izdvojeno 100.000 eura, čime će se drugu godinu zaredom nastaviti praksa ulaganja Opštine Budva u ove objekte. Takođe ćemo izdvojiti 50.000 eura za pomoć prilikom izgradnje Doma za stare u Petrovcu. Na kraju izdvojena su i sredstva za osavremenjivanje tehničkog dijela voznog parka Vodovod i kanalizacija i Komunalno, za šta će biti izdvojeno po 200 hiljada eura“, zaključio je Mikijelj.

Maćehinski odnos države prema Budvi da se napokon promijeni

Mikijelj je naglasio da je godinama unazad država imala maćehinski odnos prema Budvi.

“Maćehinski odnos države se nije odnosio samo na obrazovne institucije, već na cjelokupno ulaganje kapitalnog budžeta države u Budvu. Imamo situaciju u kojoj smo godinama doprinosili državnom budžetu nekoliko stotina miliona eura svake godine, a da sve ukupno u tom periodu nije realizovano ni milion eura investicija. Ubijeđeni smo da će se za razliku od ranijeg perioda kada smo takođe imali sugrađane kao poslanike i ministre, to u narednom periodu sa poslanicima Boženom Jelušić (URA), Draganom Krapovićem (Demokrate) i Milom Božović (NSD) biti drugačije na radost svih građana Budve“, poručio je Mikijelj.

Ne odustaju od Zadužbine Luketića i izletišta na Brajićima

Mikijelj je kazao da u mandatnom periodu ove vlasti planirana je realizacija nekoliko izuzetno bitnih kapitalnih projekata.

“Kao najznačajnije izdvojio bih izgradnju Zadužbine Luketić, kao kulturnog centra, izgradnju izletišta Brajići i izgradnju garaža u centru grada. Navedeni projekti se trenutno nalaze kod glavnog gradskog arhitekte u fazi pripreme konkursa za izradu idejnih rješenja, čime bismo dobili najreprezentativnija rješenja za naš grad. Svakako u toku ove godine Sekretarijat planira pripremu četvorogodišnjeg plana investicionih aktivnosti kojim bi ovi projekti bili obuhvaćeni“, kazao je Mikijelj.

Bonus video: