TO Nikšić pravi kataloge smještaja i turističke mape

Pandemija je uslovila da brojne manifestacije i festivali, po kojima je Nikšić prepoznat, ne budu organizovani. Tako je u prvih deset mjeseci prošle godine u Nikšiću zabilježen pad od 86,6 odsto u broju dolazaka i 80 odsto u broju ostvarenih noćenja stranih turista u odnosu na isti period prethodne godine

3376 pregleda 353 reakcija 7 komentar(a)
Boris Muratović, Foto: Svetlana Mandić
Boris Muratović, Foto: Svetlana Mandić

Turistička organizacija (TO) Nikšić tokom ove godine planira sprovođenje projekta čiji je cilj poboljšanje turističke infrastrukture u gradu, kao i stvaranje preduslova za duži boravak turista.

Tako će, kako je „Vijestima“ kazao direktor TO Nikšić Boris Muratović, uraditi katalog smještaja koji će obuhvatiti sve hotele na području opštine, kao i preko 40 registrovanih objekata privatnog smještaja.

“Očekujemo da će izrada kataloga doprinijeti boljoj popunjenosti smještajnih kapaciteta u Nikšiću, jer će turisti imati relevantne informacije u vezi usluga i cijena pružalaca smještaja“, kazao je Muratović.

Nada se da će izrada kataloga, kao i promocija registrovanih izdavalaca smještaja, dovesti i do toga da neregistrovani uvide prednosti legalizacije i registruju se, kako bi i oni dobili sve pogodnosti.

U planu je i izrada turističke mape koja će biti realizovana kroz projekat „Tragom grada N“, koji će obuhvatati tri aktivnosti - izradu interaktivne turističke mape grada, u kojoj će biti obilježeni svi značajni lokaliteti u gradu, kao i ugostiteljski objekti za smještaj turista, papirnu verziju mape sa zanimljivim fotografijama i važnim telefonskim brojevima i kreiranje Viber paketa stikera.

“Kroz projekat ’Volim Nikšić’ planiramo da napravimo, po ugledu na gradove koji su to već uradili, svoj landmark. To će biti poklon Turističke organizacije gradu, čime će se dobiti novi omiljeni prostor za fotografisanje. Landmark neće biti rađen tipski, već će odisati jednostavnošću, unikatnošću i ostavljaće jak umjetnički dojam na sve koji ga ugledaju. Biće tu simbolike i sa onim što Nikšić predstavlja“, kazao je Muratović i dodao da će u sklopu tog projekta dati doprinos rekonstrukciji gradskog parka.

U saradnji sa Festivalom uličnih svirača realizovaće projekat “Lice grada“ čiji je cilj oplemenjivanje i uređenje balkonskih prostora u samom centru grada, a sa Festivalom planiraju i da spomen-pločama i natpisima izrađenim u radionicama domaćih vajara i umjetnika, obilježe mjesta stanovanja i rada značajnih kulturnih stvaralaca.

"Bili bi to svojevrsni spomenici, ali i posthumna zahvalnost i priznanje brojnim lokalnim stvaraocima i sportistima“, kazao je Muratović.

Planirano je markiranje planinarskih ruta u saradnji sa planinarskim klubovima i biciklističke staza oko Krupačkog i Slanog jezera, u saradnji sa BK „Perun“.

“Kružna staza oko Slanog jezera dužine je 20 kilometara. Na tri lokacije postavićemo klupe za odmor i stolove, kao i table sa zanimljivostima tog područja. Ovo ujedno može biti i pješačka staza. Njena markacija i čišćenje dovešće do većeg interesovanja za lokalitet Slanog jezera, pa ćemo postepeno upotpunjavati turističku ponudu na ovoj lokaciji“, kazao je direktor TO Nikšić.

Što se tiče staze oko Krupačkog jezera ona, prema njegovim riječima, ima potencijal da bude najljepša staza u Nikšiću, pa i šire.

“Ona prolazi predjelima kuda je nekada prolazio tzv. Ćiro. Na ovom potezu postoji i nekoliko seoskih domaćinstava čija bi ponuda mogla biti interesantna svima koji se upute tom stazom, tako da će naša uloga biti njihovo uvezivanje i stvaranje dobre podloge za obavljanje turističke djelatnosti na ovom području“, istakao je Muratović.

Za ovu godinu planiraju izradu turističkih brošura, flajera, promociju preko društvenih mreža i portala čije redizajniranje je pri kraju, kao i organizovanje brojnih manifestacija, u saradnji sa partnerima sa kojima su i do sada iste organizovali. U susret ljetnjoj turističkoj sezoni uradiće promotivni video.

Planirane su i edukativne radionice za turističke vodiče, kao i za sve one koji žele obavljati turističku i ugostiteljsku djelatnost u okviru svojih domaćinstava. U TO Nikšić se nadaju da će se epidemiološka situacija stabilizovati i omogućiti im da svi zacrtani ciljevi budu realizovani.

Akcije pošumljavanja, ali i čišćenja divljih deponija

U saradnji sa NVU “Putevima predaka“ organizovaće pošumljavanje Trebjese i drugih važnih predjela, a sa svim zainteresovanim organizacijama i sugrađanima akcije čišćenja smeća na važnim turističkim lokalitetima.

“Ove godine je 30 godina od kada je Crna Gora postala ekološka država. Zbog svega toga, a i zbog nas samih koji ovdje živimo, ne želimo dopustiti da prvo što turista vidi kada dođe u naš grad budu divlje deponije. Teško je promijeniti svijest naroda, ali makar se možemo boriti za zdraviji i ljepši ambijent za sve nas“, poručio je Muratović.

Bonus video: