U trci za šefa policije Radonjić, Brđanin, Šuković?

Prvi šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić na toj je poziciji od 2016. godine, a prije toga je godinama bio načelnik Odjeljenja za suzbijanje privrednog kriminala

59005 pregleda 191 reakcija 87 komentar(a)
Sjedište Uprave policije, Foto: Boris Pejović
Sjedište Uprave policije, Foto: Boris Pejović

Upravi za kadrove dostavljene su dvije kandidature za šefa Uprave policije - na javni konkurs do juče su se javili Zoran Braunović i Vladan Drecun, saopšteno je Vijestima nezvanično.

Prema istim informacijama, do 17. januara, kada se završava konkurs, to isto navodno namjeravaju da učine i Zoran Brđanin, Dragan Radonjić, Predrag Šuković, Miodrag Laković, Peđa Tanjević, Dragan Arsović, Dragan Pavličić...

Izvor “Vijesti” tvrdi da su oni uzeli dokumentaciju iz kadrovske službe MUP-a, kako bi učestvovali u trci za prvog čovjeka u najvećem bezbjednosmom sistemu.

Prvi šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić na toj je poziciji od 2016. godine, a prije toga je godinama bio načelnik Odjeljenja za suzbijanje privrednog kriminala.

Radonjić
Radonjićfoto: Luka Zeković

Miodrag Mišo Laković bio je dugogodišnji šef Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica, a kasnije i u Upravi policije. Prije nekoliko godina je napustio službi i krenuo da se bavi privatnim biznisom.

Predrag Šuković je za vrijeme direktora UP Božidara Vuksanovića bio na čelu šefa kriminalistike. Nakon dolaska Slavka Stojanovića na čelnu poziciju UP, Šuković je smijenjen i dugo je bio neraspoređen kadar. Prije dvije godine je vraćen u Sektor granične policije.

Dugogodišnji službenik policije Dragan Arsović, koji je sada u JRM podgoričke policije, godinama se prijavljuje na konkurse za šefa UP - u trci za prvog čovjeka policije bio je i tokom 2013. godine, kada mu je protivkandidat bio Stojanović.

Zoran Brđanin, koji navodno namjerava da danas preda dokumentaciju, prošao je put od komandira u Herceg Novom, do načelnika kotorske policije, a onda je jedno vrijeme bio neraspoređen... Tokom 2016. bio je savjetnik ministra unutrašnjih poslova u prelaznoj vladi Gorana Danilovića, ali je opet čekao raspored u službi. Prije dvije godine je imenovan za šefa Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije.

Brđanin
Brđaninfoto: Dopisnik

Predrag Tanjević je sa mjesta zamjenika komandanta Posebne jedinice policije 2013. godine došao na mjesto načelnika CB Pljevlja. Tu je bio sve do 2017. godine kada je smijenjen... Od tada je neraspoređen.

Uprava za kadrove 28. decembra raspisala je konkurs za direktora Uprave policije, a da bi neko postao prvi policajac mora da ima najmanje 15 godina radnog iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u policiji, sudu, tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

“Provjera kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata za popunu radnog mjesta starješine organa uprave, sprovešće se u skladu sa članom 58 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. To podrazumijeva izradu pisanog rada, koji sadrži sagledavanje prioriteta i predloga za unapređenje procesa rada, odnosno stanja u oblasti rada za koju se kandidat imenuje, odnosno postavlja”, piše u konkursu Uprave za kadrove.

Kandidat, koji je ostvario više od 50 odsto bodova na pismenom testu - stiže na intervju.

Dugogodišnji šef policije Veselin Veljović napustio je mjesto direktora Uprave policije nakon razgovora sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem. Za vršioca dužnosti izabran je dugogodišnji šef Sektora granične policije Vesko Damjanović.

Ministar MUP-a Sergej Sekulović ranije je pozvao sve profesionalce, koji ispunjavaju zakonske uslove, da se prijave.

“Na čelu policije volio bih da vidim profesionalca u čiji integritet niko ne sumnja i koji ima potreban autoritet, tako da ‘nagovaram’ sve one koji imaju ove kvalitete da se na konkurs prijave i lično garantujem da nikakvog revanšizma i bilo kojih drugih neprijatnosti neće imati oni kandidati koji ne budu izabrani”, kazao je Sekulović u nedavnom intervjuu za “Vijesti”.

Bonus video: