Zetsko je vino bolje od crmničkog

Proglašenjem najboljih proizvođaća, odnosno vina po kategorijama, ujedno je i završena najveselija barska fešta koja je u nedjelju privukla neuporedivo veći broj posjetilaca nego prvog dana
250 pregleda 7 komentar(a)
Dani vina i ukljeve, Foto: Radomir Petrić
Dani vina i ukljeve, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.12.2017. 12:24h

Nakon višegodišnje dominacije, Crmničani su juče morali prepustiti tron i titulu najboljeg crvenog vina drugima: Mladen Aligrudić iz Balabana šampion vina je za 2017. godinu.

Njemu je priznanje XXI festivala vina i ukljeva juče na Virpazaru uručio predsjednik Opštine Zoran Srzentić.

Proglašenjem najboljih proizvođaća, odnosno vina po kategorijama, ujedno je i završena najveselija barska fešta koja je u nedjelju privukla neuporedivo veći broj posjetilaca nego prvog dana.

“Danas smo imali slike kao iz pređašnjih festivalskih izdanja, neprekidne kolone automobila sa obje strane, od tunela Sozina i od Vranjine, koje se ulivaju u Virpazar. Festival su danas posjetile novinarske ekipe iz zemalja regiona koje nisu skrivale oduševljenje ambijentom i programom, te samom činjenicom da se prije novogodišnjeg veselja napravi jedna ovako uspješna manifestacija”, rekla je direktorica Turističke organizacije Bar Neda Ivanović.

Gosti Crmničana su i u nedjelju uživali u vinu koje je dijeljeno gratis na četiri lokacije, a nisu ga na štandovima “u reprezentaciju”, kako su u šali govorili, štedjeli ni izlagači.

Najviše pažnje privuklo je svakako proglašenje najboljih: za crveno vino, osim Aligrudića, zlatne medalje su odlukom žirija dobili još redom i Miloš Rajković iz Bukovika, Aleksandar Vukmanović iz Utrga, Milorad Globarević iz Draževine, Ivo Đuković iz Gluhog Dola i Nikola Z. Pajović iz Seoca.

Srebrne medalje za crveno vino pripale su Globareviću, po dvije Nenadu Lekoviću iz Godinja, Vinariji Klisić DOO iz Limljana i Vuku Ćetkoviću iz Beri, Vukmanoviću, Radovanu Ljutici iz Ovtočića, Vukićeviću i Arseniju Plamencu iz Boljevića.

Za bijelo vino zlatna medalja pripala je Rajkoviću, a srebrne Pajoviću i Vukićeviću, dok su za roze vino srebrne medalje dobili Vukićević i Rajković.

Za veselu atmosferu i igru gostiju po virskom trgu zasluge pripadaju poletnim nastupima FA “Rumija”, Darka Martinovića, Dženaan Lončarevića i KUD “Sveti Jovan Vladimir”, a na sceni su bili i guslari. Pored raznoraznih proizvoda na 60-ak štandova, gosti su u Centru za posetioce mogli pogledati i izložbu fotografija Lazara Pejovića i Duška Miljanića sa Foto Festa Bar 2017. Festival su potpisali TO Bar, MZ Crmnica, Udruženje vinara"Crmnički vranac" i Udruženje vinara "Crmnica i Paštrovići", a pokrovitelji manifestacije bili su Opština Bar i Turistička organizacija Bar.

Bonus video: