Grubišić: Pomoć izraz istinske solidarnosti i dobrosusjedskih odnosa

„Želimo dugoročno dobre odnose i naš je interes prosperitetna Crna Gora“, poručio je hrvatski ambasador

1216 pregleda 85 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Opština Tivat
Foto: Opština Tivat

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, posjetio je juče Opštinu Tivat i tom prilikom uputio zahvalnost na sredstvima koja su upućena za zemljotresom pogođeno područje u Hrvatskoj.

„Tivat je grad u kojem živi najveći broj građana - pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori i naše je opredjeljenje otvorena i intenzivna saradnja sa predstavnicima Hrvata“, kazao je predsjednik opštine Željko Komnenović.

On je, kako je saopšteno iz Opštine Tivat, zahvalio ambasadoru na podršci i komunikaciji prilikom obezbjeđivanja pomoći za Petrinju i zemljotresom pogođeno područje. Osvrnuo se i na mogućnost ostvarivanja saradnje u oblastima kulture i privrede.

Grubišić je istakao da se nijedan vid pomoći ne može se nazvati malim i naglasio da je ona izraz istinske solidarnosti i dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje. „Želimo dugoročno dobre odnose i naš je interes prosperitetna Crna Gora“, poručio je ambasador.

Posebno je, kako ističu iz Opštine, naglasio važnost napredovanja Crne Gore u procesu evropskih integracija i aktivnog uključivanja lokalne zajednice u apliciranje za sredstva iz evropskih fondova.

Predsjednik Skupštine opštine Tivat Andrija Petković podsjetio je da su trima građanskim listama na vlasti podršku dali i Hrvati iz Tivta, i istakao da je samim tim i odgovornost aktuelne vlasti veća, u smislu ostvarivanja svih prava te manjinske zajednice, očuvanja identiteta Hrvata Boke i daljeg napretka svih građana, dodaju iz lokalne samouprave.

„Saradnja Hrvatske i Crne Gore intenzivna je posebno na polju kulture i u NVO sektoru, pa ističem jako dobar primjer saradnje unutar Federacije Evropskih karnevalskih gradova (eng. FECC), a Tivat je jedan od pet gradova-članova iz Crne Gore“, istakao je potpredsjednik opštine Goran Božović.

Najavio je humanitarnu akciju koju sprovodi FECC sa ciljem prikupljanja novčane pomoći za gradnju kuće za jednu porodicu sa malom djecom, koja je usljed nedavnog zemljotresa u Hrvatskoj ostala bez svog doma.

„Opština Tivat i NVU „Maškarada“ iz Tivta će, zajedno sa drugim članovima FECC Crna Gora, prigodnim iznosom dati doprinos realizaciji ove humane akcije“, najavio je Božović.

Iz Opštine Tivat navode da su među temama susreta bile saobraćajna povezanost Hrvatske i Crne Gore sa posebnim osvrtom na crnogorsko primorje i važnost dostupnosti destinacije za dalji razvoj turizma na Jadranu. Sastanku je prisustvovao i prvi sekretar tajnik hrvatske ambasade Tomislav Pavković.

Bonus video: