"prilično nerealno obećanje"

DPS: Izjava Borovinić Bojović o početku vakcinacije neozbiljna

“S obzirom na to da na prethodnoj konferenciji, dakle prije nekoliko dana, ministarka ništa nije znala o “dogovorima” koje danas spominje, zaključujemo da je ova komunikacija između Ministarstva i proizvođača vođena posljednjih nekoliko dana”

3939 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Izjava ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović o početku vakcinacije protiv koronavirusa u Crnoj Gori neozbiljna je i populistička, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Borovinić Bojović na današnjoj konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja kazala je da ne može da precizira datum kada će početi vakcinacija u Crnoj Gori, ali da se nada da će započeti u terminu koji je predviđen, krajem januara ili početkom februara.

“Izjava Borovinić Bojović da Crna Gora ima “dogovore” sa svim proizvođačima i da će vakcinacija protiv COVID-a 19 u našoj državi krenuti krajem januara ili početkom februara, prilično je neodgovorna i neozbiljna”, smatraju u DPS-u.

Iz te partije rekli su da za pokretanje procesa imunizacije nije dovoljan dogovor, koji se bazira na razmjeni mejlova ili telefonskom razgovoru, već konkretan ugovor sa farmaceutskim kompanijama kojim su definisani svi elementi - broj naručenih vakcina, cijena, datum isporuke.

Iz DPS-a su kazali da samo na osnovu tog dokumenta Borovinić Bojović može da da procjenu kada je realno da vakcine stignu u Crnu Goru.

Prema njihovim riječima, sve ostalo je spisak lijepih želja.

“S obzirom na to da na prethodnoj konferenciji, dakle prije nekoliko dana, ministarka ništa nije znala o “dogovorima” koje danas spominje, zaključujemo da je ova komunikacija između Ministarstva i proizvođača vođena posljednjih nekoliko dana”, navodi se u reagovanju.

Iz DPS-a su naveli da svako ozbiljan zna da je obećanje koje je danas dato prilično nerealno i da je posljedica, kako su ocijenili, populističke potrebe da se zadovolje očekivanja, a ne realne procjene kada će zaista vakcine stići u Crnu Goru.

“Uostalom, imamo još dvije nedjelje do tog “kraja januara i početka februara”, perioda koji je ministarka označila kao početak imunizacije”, kaže se u reagovanju.

Iz DPS-a su dodali da ih, s obzirom na alarmantnu situaciju i širenje epidemije, raduje vijest da će napokon i crnogorski građani dobiti vakcinu.

“Ipak, ako se ispostavi da su ova obećanja služila samo da se privremeno umire građani, onda ćemo takvu strategiju ministarke tretirati kao ozbiljnu obmanu javnosti”, zaključuje se u reagovanju.

Preporučujemo za Vas