Nadaju se početku vakcinacije za dvadesetak dana, neće biti obavezna, potrudiće se da građani biraju vakcinu

Epidemiolog je istakao da su vakcine pokazale zadovoljavajuću bezbjednost, a da je cilj vakcinacije da stvori više koristi od šteti.

86682 pregleda 557 reakcija 115 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Vlada Crne Gore
Ilustracija, Foto: Screenshot/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.01.2021. 14:30h

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da se nada da će vakcinacija moći da počne krajem januara ili početkom februara, ali da ne može reći konkretan datum jer su ugovori opširni i administrativno zahtjevni.

"Molimo građane za određeno strpljenje, jer su pregovori koje mi sada vodimo, sve zemlje u regionu vodile u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest mjeseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora", tvrdi Borovinić Bojović.

Objasnila je da su u toku svakodnevni intenzivni pregovori oko nabavke vakcina.

Vode se, kako kaže, bilateralni pregovori, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative.

"Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu", navela je Borovinić Bojović.

Navela je da imaju odvojena sredstva za vakcinaciju i da se ne oslanjaju na novac Nacionalnog koordinacionog tijela.

Borovonić Bojović je kazala da pregovaraju i sa Kinom i sa Rusijom oko vakcina, a da će se potruditi da građanima omoguće više vakcina koje će biti jednako kvalitetne i bezbjedne i da građani mogu da izaberu vakcinu, ako to bude moguće.

Ona je kazala više puta da će preporučiti vakcinaciju i to nedvosmisleno i da će se i ona sama vakcinisati.

"Epidemiolozi za restriktivnije mjere"

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Dragan Laušević je kazao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

Nacionalna strategija, kako je precizirao epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević, sadrži 11 poglavlja.

"Podložan je izmjenama i dopunama. Sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina - regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično..."

Laušević je odgovarajući na pitanje koliko smo opremljeni za prijem vakcina kazao da nema nikakvog razloga za brigu.

Objasnio je da Crna Gora ima kapacitet za držanje vakcina i to na tri mjesta kada je u pitanju Fajzerova vakcina. Pojasnio je da je Montefarm pokrenuo nabavku zamrzivača i da su oni potrebni na centralnom nivou.

Dodao je da za druge vakcine imaju još veće kapacitete.

Laušević je naveo da nigdje nije predviđeno da će vakcinacija u 2021. stvoriti kolektivni imunitet, već da je plan zaštita najranjivijih.

Epidemiolog je istakao da su vakcine pokazale zadovoljavajuću bezbjednost, a da je cilj vakcinacije da stvori više koristi od šteti.

"Vakcina neće biti obavezna, već izbor", kazao je Laušević i dodao da podaci pokazuju da je djelotvornost i bezbjednost zadovoljavajuća, a da će transparentnost biti potpuna.

Laušević je naveo da su epidemiolozi uvijek za restriktivnije mjere, ali da se postavlja pitanje kolateralne štete i da je to uvijek izazov za Vladu.

Istakao je i da očekuje da će vakcinacija pomoći oporavku turizma.

Laušević je najavio da će uskoro moći svakodnevno da se vidi opterećenost kapaciteta kroz informatičku platformu.

Kazao je, na pitanje "Vijesti", da ne zna da li postoji britanski soj koronavirusa jer nemaju mogućnosti da rade te analize.

Laušević je objasnio da druga doza vakcine obezbjeđuje puni imunitet nakon nedjelju dana, a da proizvođači obećavaju da će trajati oko dvije godine.

Vakcina dostupna svima

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da strategija ima jedan cilj - nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

Brajović je rekla da su planom definisane prioritetne grupe i da su to prije svega zdravstveni radnici kao i osobe starije životne dobi i hronični pacijenti.

Iako smo nekih 11 mjeseci u ovoj pandemiji i dalje, kako je rekla, funkcionišemo u ambijentu u kom imamo "jednačine sa puno nepoznatih".

"Strategija ja vanredno važna, odnosno priprema za suočavanje sa izazovima sa kojima se suočava Crna Gora i sve zemlje svijeta", rekla je Brajović.

Brajović je ocijenila da je "u prvim danima pandemije, kada je Crna Gora bila suočena sa novim respiratornim patogenom, pružila odgovor i sveobuhvatan pristup u pravcu prekidanja lanca transmisije".

- Ono što su bili raspoloživi resursi u tom trenutku bili su usmjereni u pravcu da se koronavirus stavi pod kontrolu - kazala je Brajović odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje aktivnosti bivšeg Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

I novo političko liderstvo je, dodaje, preuzelo nove mjere u borbi protiv koronavirusa, odnosno uspostavljanja upravljačke mreže, prevashodno Nacionalne komisije za borbu protiv kovida-19, što je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Nacionalna strategija za imunizaciju protiv novog koronavirusa predstavlja se na pres konferenciji.

Iz Ministarstva zdravlje je saopšteno da će pres konferenciji u Institutu za javno zdravlje prisustvovati ministarka Jelena Borovinić Bojović, epidemiolog IJZCG Dragan Laušević i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Konferenciju za medije možete pratiti uživo na TV Vijesti i našem portalu.

Bonus video: