Samovolju direktora škola prijaviće ministarstvu

Predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović tvrdi da su u mnogim školama odlučili da svi đaci pohađaju nastavu, bez izjašnjavanja nastavničkih vijeća, što je bila preporuka resora prosvjete...

28781 pregleda 87 reakcija 23 komentar(a)
Od danas do 25. januara onlajn, pa povratak u klupe, Foto: Ministarstvo prosvjete
Od danas do 25. januara onlajn, pa povratak u klupe, Foto: Ministarstvo prosvjete

Podgorički Sindikat prosvjete danas će najvjerovatnije prijaviti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta direktore koji su se, kako tvrde, oglušili o preporuku tog resora i sami donijeli odluku na koji način će njihova škola u drugom polugođu funkcionisati.

Preporuka Ministarstva je bila, tvrdi predsjednik podgoričkog Odbora Slobodan Savović, da se za jedan od dva ponuđena modela izjasne nastavnička vijeća škola.

Umjesto zajedničke odluke sa kolegama iz škole, kaže Savović, direktori su odlučili da se dogovaraju isključivo sa rukovodiocima ostalih ustanova.

Veći dio njih se odlučio, navodi on, za prvi model koji je ponudilo Ministarstvo - da svi učenici pohađaju nastavu u školi, do četiri časa, u trajanju do 30 minuta, ali u nekoliko smjena jer bi odjeljenja bila podijeljena u grupe sa najviše 17 đaka.

Đaci bi, prema ranijim najavama, u klupe trebalo da se vrate 25. januara, a prvu sedmicu drugog polugodišta, koja počinje danas, nastavu će pohađati onlajn.

Drugi ponuđeni model je bio da pojedini razredi pohađaju nastavu u školi do četiri časa dnevno, u trajanju do 30 minuta, sa najviše 17 učenika u grupi, a da se ostali razredi mijenjaju sedmično - da jedne nedjelje idu u školu, a druge da nastavu pohađaju onlajn.

“Prethodnih dana smo na teritoriji Podgorice uočili da su direktori škola prvo zauzeli zajednički stav o izboru prvog modela kao oblika nastave u podgoričkim školama. Time je direktno prekršena preporuka Ministarstva o tome da se o modelu nastave izjašnjavaju nastavnička vijeća. Imamo saznanja koji su direktori uzurpirali pravo i umjesto kolega iz škola i u njihovo ime odabrali model, što ćemo i dostaviti Ministarstvu“, kazao je “Vijestima“ Savović. Napomenuo je da je podgorički Gradski odbor Sindikata prosvjete zauzeo stav da se mora omogućiti izjašnjavanje nastavničkim vijećima.

“Uz upoznavanje sa svim karakteristikama predloženih modela, uz mogućnost da čak i sami izrade sopstveni model. Na tome ćemo insistirati“. Prema njegovim riječima, u slučaju odabira prvog modela, može se desiti značajan problem u velikim podgoričkim školama. Savović kaže da razumije i da roditelji preferiraju ovaj model, ali objašnjava i zašto bi mogao prouzrokovati probleme.

“U tom slučaju su sva djeca u školi u kratkom vremenu, čime je povećana mogućnost zaraze i kolega i đaka. A o povećanom obimu časova da i ne govorimo. U cijeloj ovoj situaciji, koja zaista jeste vanredna, prosvjetni radnici se ne žale na mali dio, nego na krivi dio. Radimo pod povećanim rizikom i u nedefinisanim uslovima sa malim platama, a sada nam još pojedini direktori ni ne dozvoljavaju da se izjasnimo o modelu nastave“, zaključio je Savović.

Plaćeno odsustvo roditeljima đaka do 11 godina kad god je nastava onlajn

Jednom od od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama - smetnjama u razvoju, obezbijeđeno je pravo na plaćeno odsustvo sa rada tokom online sistema učenja tokom drugog polugodišta.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je ta odluka donesena radi sprečavanja unošenja i širenja infekcije novog koronavirusa, kao i zaštite stanovništva od te zarazne bolesti.

Pravo na plaćeno odsustvo, kako je navedeno, ne obezbjeđuje se zaposlenima u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa, koji je donijela Vlada, Upravi za inspekcijske poslove,

Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osim ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da će se subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivati u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa.

Bonus video: