Ivanović: Poslanici, čišćenje nepodobnih da ne bude iznad načela demokratije

"U slučajevima iste vrste nijesu procesuirani državni službenici među kojima ima i ministara u aktuelnoj Vladi. Zato apelujem na vas da ne dajete legitimitet ovakvoj odluci bez presedana u crnogorskom parlamentarizmu"
176 pregleda 7 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.12.2017. 11:02h

Osjećaj za pravdu, poštovanje zakona i poslanička etika ne smiju dozvoliti da politika čišćenja nepodobnih bude iznad poštovanja osnovnih načela demokratije, naveo je član Savjeta Agencije za elektronske medije Darko Ivanović u otvorenom pismu koje će sjutra dostaviti predsjediku Skupštine Ivanu Brajoviću i predsjednicima poslaničkih klubova.

Na dnevnom redu Skupštine ubrzo će se naći prijedlog za razrješenje Ivanovića kao člana Savjeta AEM-a

"Nakon anonimne prijave da sam prekršio Zakon o konfliktu interesa, Administrativni odbor je odlučio da Skupštini proslijedi prijedlog za moje razrješenje. Ono što se desilo u međuvremenu, predstavlja po mom mišljenju najgrublje kršenje Zakona o elektronskim medijima, te negiranje preciznih dokaza i činjenica koje sam predočio prilikom mog izjašnjavanja. Ukratko: negirajući Zakon o elektronskim medijima u članu 33, tj dijelu koji se odnosi na jedini mogući način razrješenja člana Savjeta AEM, Administrativni odbor se prilikom inicijative pozvao na navodno kršenje Zakona o sprječavanju korupcije (član 11 i 13) što predstavlja pravni nonsens jer se pokušava iskoristiti prekršaj kao osnov za razrješenje, i to po zakonu koji nije primjenjiv u ovom postupku. Zakon o sprječavanju korupcije u svim članovima koji tretiraju bilo koje kršenje bilo kog segmenta Zakona daje mogućnost za pokretanje razrješenja- ali samo prema onim javnim dužnosnicima čije razrješenje nije uređeno nekim drugim propisima. Moje jeste, i to pomenutim Zakonom o elektronskim medijima a nikako Zakonom o sprječavanju korupcije", naveo je Ivanović.

On poziva poslanike da obrate pažnju i na materijal koji će im dostaviti, a u kom, kako je naveo, vidi da jr čitavu godinu prije stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju korupcije podnio zahtjev/odluku za njegovo uklanjanje sa pozicije ovlašćenog zastupnika.

"Gdje je zahtjev završio, i zašto nije procesuiran iako upućen gotovo u isto vrijeme sa zahtjevom za promjenu ovlašćenog lica koji je obrađen i zaveden - o tome ne mogu i ne želim da vodim računa ja, već nadležni organ. Sve ovo nije bilo dovoljno da članovi Administrativnog odbora uvide grešku koju prave, zakone koji krše i sistem koji obesmišljavaju. Na kraju, u slučajevima iste vrste nijesu procesuirani državni službenici među kojima ima i ministara u aktuelnoj Vladi. Zato apelujem na vas da ne dajete legitimitet ovakvoj odluci bez presedana u crnogorskom parlamentarizmu. Čak i letimičan pogled na dokaze i propise koje vam predstavljam omogućava vam da jasno procijenite da li se radi o prvorazrednom pravnom nasilju".

Ivanović navodi da pismo upućuje i kao zabrinut građanin kako bi ukazao na "evidentno narušavanje pravne sigurnosti u organu vlasti koji treba da štiti od zloupotreba ove vrste".

"Ne zbog mene lično, već najviše zbog digniteta doma u kom sjedite, pravne sigurnosti birača koje predstavljate i demokratije za čije ste sprovođenje u Crnoj Gori najodgovorniji. Zato čvrsto vjerujem da će iznad bilo kakvih partijskih instrukcija i dogovora stajati osjećanje za pravdu, poštovanje zakona i poslanička etika koja ne smije dozvoliti da politika čišćenja nepodobnih bude iznad poštovanja osnovnih načela demokratije. U suprotnom postavlja se opasan presedan i kreira kafkijanska atmosfera u kojoj svaki član nezavisnog regulatora koji digne glas protiv medijskog nasilja i nepoštovanja propisa koji uporno sprovodi jedan emiter- može biti uklonjen prostim preglasavanjem uz kršenje zakona. Tako projektovana budućnost nimalo nije ružičasta", naveo je Ivanović.

Bonus video: