Osam medija kršilo izborni zakon

ASK utvrdila da više medijskih kuća nisu donijele cjenovnike u zakonskom roku. Iz nekih tvrde da nisu stigli zbog koronavirusa i Zakona o slobodi vjeroispovijesti

2428 pregleda 0 komentar(a)
Više televizijskih stanica probilo rok, Foto: Shutterstock
Više televizijskih stanica probilo rok, Foto: Shutterstock

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je osam medija uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora prekršilo odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Direktor Istraživačkog centra MANS Dejan Milovac kazao je “Vijestima” da su danima i sedmicama nakon što su podnijeli inicijave Agenciji, tu instituciju upozoravali da njihov odgovor na kršenje Zakona u ovoj oblasti mora biti pravovremen.

“Jer inače bilo kakvo postupanje post festum neće imati bilo kakvog uticaja na zakonitost političkog oglašavanja. Sada kada je Agencija konačno i objavila rješenja koja je donijela mahom nakon izbora, kada su kampanje okončane, sasvim je jasno da je to urađeno kako bi se tim medijima ipak omogućilo da, suprotno zakonu, objavljuju političke oglase”, ocijenio je Milovac za “Vijesti”.

Zakonom je propisano da medij mora da dostavi Agenciji cjenovnik usluga medijskog oglašavanja u izbornoj kampanji u roku od deset dana od dana njihovog raspisivanja. Prema istom zakonu, onima koji Agenciji na vrijeme ne dostave cjenovnik, biće zabranjeno pružanje usluga medijskog oglašavanja u toku izborne kampanje. To se nije poštovalo.

U zakonskom roku cjenovnike nisu dostavili RTV Budva, TV Novi, Antena M, TV A1, Skala radio i TV Corona.

Dok su iz RTV Budva kazali da je to što nisu mogli završiti cjenovnik u zakonskom roku posljedica mjera na suzbijanju daljeg širenja koronavirusa, iz više televizija pojasnili su da je to bila posljedica toga što nisu znali za svoje zakonske obaveze.

U obrazloženju, iz Antene M kazali su da su nove odredbe Zakona o finansiranju političkih kampanja počele posljednjeg dana januara 2020. godine, kao i da je “sudbina Zakona bila da ostane u sijenci Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a onda i epidemije koronavirusa”.

“Navode da ne žele da vjeruju kako je posrijedi zla namjera, ali je objektivno Antena M diskriminisana time što nije kao neke druge medijske kuće upozorena na kašnjenje, pa nije imala priliku da ispravi propust”, navodi se u obrazloženju, dodajući da nisu dobili mail.

Iz Agencije su kazali da je mail upozorenja poslat na vrijeme, 1. jula, i dostavili mail adresu na koju je to učinjeno.

Institucija na čijem je čelu Jelena Perović utvrdila je da dnevni listi “Pobjeda” i “Dnevne novine” nisu u zakonskom roku dostavili ugovore sa svim učesnicima parlamentarnih izbora.

Zakonom je propisano da oni koji u vrijeme izborne kampanje pružaju usluge medijskog oglašavanja moraju u roku od pet dana dostaviti Agenciji ugovore zaključene sa učesnicima izbora. Prema prijavama koje je dobila Agencija, oba lista nisu prijavili ugovore sa Demokratskom partijom socijalista i Socijaldemokratama.

Iz “Dnevnih novina” kazali su da nisu ispoštovali Zakon zbog pandemije koronavirusa, ali i otežane komunikacija među političkim partijama kojima pružaju usluge reklamiranja.

“Bolje rečeno, nije se mogao ispoštovati rok zakonom predviđen, jer je komunikacija uspostavljena elektronskim putem, i na osnovu te komunikacije, u nedostatku vremena, usluge reklamiranja političkog marketinga otpočinju u momentu stavljanja potpisa od strane davaoca usluga, dok se potpis naručioca morao sačekati”, navodi se u njihovom obrazloženju.

Iz “Pobjede” su kazali da su morali da čekaju da stignu od oglašivača stigne originalni ugovor putem pošte ili kurira, pa ih nisu mogli ranije poslati Agenciji. Za kršenje Zakona u ovom dijelu propisana je novčana kazna od 5.000 do 20.000 eura.

Bonus video: