Stručnost ne može iza usavršavanja

Sudski savjet odlučio da će se ocjenjivati rad 47 sudija, umjesto svih kao što traži Vlada
101 pregleda 2 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2017. 20:29h

Sudski savjet je odlučio da naredne godine treba ocjenjivati rad 47 sudija osnovnih sudova, što je obaveza iz Poglavlja 23 tokom pregovora sa Evroppskom unijom.

Ocjenjivanje sudija treba da ukaže na njihovu stručnost i profesionalnost, kao i na osnov za napredovanje.

Iako Evropska komisija očekuje da sve sudije, izuzev onih u Vrnovnom sudu, budu ocijenjene, to je ocijenjeno kao nemoguće jer bi blokiralo rad sudova, zbog velikog broja angažovanja sudija u vijećima za ocjenjivanje.

Sudski savjet je prije dva dana donio Odluku o redovnom ocjenjivanju sudija u 2018. Na osnovu nje ocjenjivaće se 47 sudija osnovnih sudova, koji imaju 5-10 godina sudijskog staža, jer su najbrojniji.

U Nezvaničnom radnom dokumentu o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, koji je nedavno objavljen, piše da “skepticizam u sudstvu prema redovnoj profesionalnoj ocjeni i dalje zabrinjava i prijeti da odloži sprovođenje redovne profesionalne ocjene”.

Radna grupa Sudskog savjeta je već Ministarstvu pravde dostavila Predlog izmjena Zakona o sudovima i SS, koji obuhvata i ocjenjivanje sudija.

Jer, iskustvo iz Pilot projekta ocjenjivanja sudija pokazala su da je zakonski predlog loš, jer najviše bodova tokom ocjenjivanja dobijaju sudije koje su prošle edukacije, umjesto oni koji su stručniji.

Podaci Sudskog savjeta pokazali su da je od 13 sudija Osnovnog suda u Nikšiću, gdje je taj projekat sprovođen, šestoro njih dobilo nezadovoljavajuću ocjenu. Loše ocjene posljedica su činjenice da se sudije nisu stručno usavršavale i da nisu učestvovale u “raznim stručnim aktivnostima”, navodi se u dokumentima Sudskog savjeta.

Dio Zakona koji se odnosi na ocjenjivanje sudja počeo je da važi od januara.

U Okviru Poglavlja 23, sugestije za ocjenjivanje sudija tiču se i tužilaca. Tužilaštvo je ranije saopštilo da su ocijenjeni tužioci, ali je odbilo da objavi ocjene.

Medijska strategija SS

Sudski Savjet je na sjednici u četvrtak donio Strategiju za odnose sa javnošću i informisanje Sudskog savjeta 2018 - 2020. Strategija je urađena uz podršku Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici u okviru projekta “Odgovornost u pravosudnom sistemu” u saradnji sa nacionalnim ekspertom Savjeta Evrope, objavljeno je na sajtu SS.

Navodi se da su “Tokom rada na pripremi Strategije uzete u obzir relevante preporuke međunarodnih tijela o odnosu pravosudnih institucija i medija-Konsultativnog vijeća evropskih sudija i Evropske mreže sudskih savjeta”.

Cilj Staretegije je da se Savjet i sudski sistem percipira kao moderna organizacija, koja njeguje principe transparentnosti, dostupnosti, orijentacije na građane i njihove potrebe.

SS na sajtu proaktivno objavljuje inforamacije.

Bonus video: