“Voz neprebola”: Država krije, štiti i abolira odgovorne za zločin

Predsjednik NVO “Voz neprebola” Goran Vojinović prozvao je, kako je naveo, režisere i one koji su ovaj proces završili u svojim kancelarijama, Vesnu Medenicu, Zorana Pažina i Radula Kojovića i ustvrdio da državno tužilaštvo nije imalo interes da obnovi sudski postupak

2797 pregleda 2 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Jadrankla Ćetković
Sa konferencije, Foto: Jadrankla Ćetković

Krivci za tragediju na Bioču, u kojoj je poginulo 47 putnika, a više od 200 povrijeđeno, ni nakon 15 godina nisu pronađeni, a odgovornost snosi država, jer je ona ta koja krije, štiti i abolira odgovorne za zločin.

To je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Bijelom Polju kazao predsjednik NVO “Voz neprebola” Goran Vojinović.

On je jedinog osuđenog za željezničku nesreću Slobodana Drobnjaka pozvao da kaže zbog čega je preuzeo upravljanje neispravnim vozom iako je njegov kolega prethodno to odbio da učini na stanici u Podgorici i zašto je prećutao imena onih koji bi trebalo da odgovaraju.

”Kako su ostali optuženi, a koji su možda i više krivi od Drobnjaka, na čudan način dobili priliku da se brane sa slobode i ko im je to omogućio? Njihova odgovornost ili neodgovornost mogla je biti dokazana samo u poštenom i fer postupku, uz poštovanje zakona”, kazao je Vojinović.

On je prozvao i, kako je naveo, režisere i one koji su ovaj proces završili u svojim kancelarijama, Vesnu Medenicu, Zorana Pažina i Radula Kojovića i ustvrdio da državno tužilaštvo nije imalo interes da obnovi sudski postupak.

On je rekao i da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković “nije uradio ništa povodom nesreće na Bioču 2006. godine, iako je bio upoznat sa svim detaljima”.

Vojinović je kazao i da je humanitarna pomoć postala državna tajna. Umjesto u Podgorici, konferencija je održana u Bijelom Polju, jer su članovi Upravnog odbora NVO iz Podgorice i Cetinja u samoizolaciji.

Član Upravnog odbora Hivzo Topuzović kazao je da će se polaganje vijenaca na spomen obilježje stradalima u Bijelom Polju obaviti u petak u 11:55 časova, a nakon toga i na spomen obilježju stradaloj djeci iz Bugarske. U subotu će biti organizovano polaganje cvijeća na Bioču.

Bonus video: