Kordić: Kvalitetan razvoj djece i njihova prava su važan dio procesa pristupanja EU

Stvaranje preduslova za kvalitetan razvoj djece predstavlja, po njenom mišljenju, ulaganje u zdravu budućnost društva kao i da je to jedan od prioriteta Vlade

4634 pregleda 1 komentar(a)
Kordić i Santander, Foto: Gov.me
Kordić i Santander, Foto: Gov.me

Prava djece su veoma važan dio procesa pristupanja EU i obaveze iz ove oblasti su dio Akcionog plana Vlade Crne Gore za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, kazala je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom Zorka Kardić.

Ona se danas sastala sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

„Kroz proces pristupanja EU, reformišemo naše društvo kako bi svako dijete u Crnoj Gori imalo bezbrižno djetinjstvo i uslove za razvoj kao što to imaju djeca u najrazvijenijim državama EU”, istakla je ona.

Stvaranje preduslova za kvalitetan razvoj djece predstavlja, po njenom mišljenju, ulaganje u zdravu budućnost društva kao i da je to jedan od prioriteta Vlade.

Takođe je podsjetila na veliki broj nacionalnih strateških dokumenata koji tretiraju ovu oblast, a čija efikasna i kvalitetna primjena vodi unapređenju stanja u ovoj oblasti.

U svijetlu suočavanja sa posljedicama pandemije koronavirusa, glavna pregovaračica se zahvalila na podršci UNICEF-a koji će saradnjom u okviru programa IPA 2018 pomoći institucijama da sprovedu dalje reforme u oblasti ranog razvoja djece i unaprijede kvalitet javnog zdravlja u kontekstu epidemije.

Kordić je upoznala sagovornika da je Crna Gora uspješno započela programiranje nove finansijske perspektive IPA 2021-2027 (IPA III), te da su tokom juna 2020, Evropskoj komisiji podnijeti početni predlozi projekata za finansiranje kroz programe IPA 2021-2022.

Huan Santander je ukazao na važnost reforme sistema socijalne i dječije zaštite kao i sistema obrazovanja, kako bi se standard unaprijedio i omogućio djeci da dostignu svoj puni potencijal.

On je poručio je da će UNICEF nastaviti da podržava reforme Vlade Crne Gore koje doprinose stvaranju društva jednakih prava i mogućnosti za svako dijete sa fokusom na one koji su najugroženiji.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ostvarenom projektnom saradnjom i izrazili spremnost za njenim intenziviranjem u narednom periodu

Bonus video: