Štetnog pirena devet puta više

Stručnjaci tvrde da prekomjerne koncentracije benzo-a-pirena duže vrijeme izazivaju rak, jer se zadržavaju u plućima
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.12.2017. 17:36h

Sadržaj benzo-a-pirena izračunat kao srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka tokom novembra iznosio je 9,33 nanograma po metru kubnom što je skoro devet i po puta više od dozvoljenih koncentracija.

To stoji u Izvještaju o praćenju kvaliteta vazduha za novembar, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Stručnjaci tvrde da prekomjerne koncentracije benzo-a-pirena duže vrijeme izazivaju rak, jer se zadržavaju u plućima, a proces razgradnje traje i do godinu. Benzo-a-piren nastaje kao rezultat nepotpunog sagorijevanja energenata, a nalazi se i u katranu u izduvnim gasovima automobila, dimu od cigareta.

Osim povećanih vrijednosti benzo-a-pirena 24 dana u novembru registrovane su povećane vrijednosti PM 10 čestica.

Maksimalna dnevna vrijednost ovih štetnih materija izmjerene su 25. novembra 220,33 mikrograma po metru kubnom, što je skoro četiri i po puta više od dozvoljenih vrijednosti.

U informaciji o stanju životne sredine koju je uradila Opštinska služba zaštite životne sredine navodi se da loš kvalitet vazduha tokom grejne sezone ukazuje na opterećenost gradske sredine produktima sagorijevanja uglja.

“Pored postojećih zagađivača Termoelektrane, Rudnika uglja, deponija, odlagališta, saobraćaja, lokalne kotlarnice i individualna ložišta tokom grejne sezone dodatno utiču na zagrijevanje vazduha. Pljevaljska mikroklima sa stabilnom atmosferom, slabom provjetrenošću, veliki period zimskih dana sa maglom, značajno utiče na kvalitet vazduha. Sve ovo ukazuje na što hitnije izvođenje projekta toplifikacije Pljevalja”, stoji u Informaciji.

Bonus video: