I pored ispunjenih zakonskih i stručnih uslova, i odluke Upravnog odbora

Mrđenović ne daju da preuzme Dnevni centar

Zbog zaoštravanja odnosa oko podjele funkcija u Budvi, Dnevni centar i dalje u v.d. stanju. Ponovo pozvana inspekcija rada da reaguje

11320 pregleda 7 komentar(a)
Dnevni centar otvarali i Krapović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Dnevni centar otvarali i Krapović i Carević, Foto: Vuk Lajović

Miljana Mrđenović još ne može da preuzme rukovođenje Dnevnim centrom za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju “Biseri“ u Budvi i pored svih ispunjenih zakonskih i stručnih uslova za to i uprkos tome što je Upravni odbor početkom decembra prošle godine potvrdio odluku o izboru diplomirane specijalne pedagoškinje za direktoricu te javne ustanove.

Zbog toga je ponovo pozvana Inspekcija rada da uđe u Dnevni centar i izvrši kontrolu, što je radila i ranije utvrđujući nepravilnosti oko izbora direktora, a da li će i oko ove funkcije doći do još većeg zaoštravanja odnosa između Demokrata i Nove srpske demokratije u Budvi, ostaje da se vidi.

Odluku o imenovanju Mrđenović, koja nije pripadnica nijedne partije, treba da aminuje Skupština opštine. Sekretarijat za društvene djelatnosti, koji kontroliše kadar DF-a, dostavio je odluku o imenovanju Mrđenović skupštinskoj službi još početkom decembra, koja je uvrštena na dnevni red lokalnog parlamenta. Sjednica je trebalo da bude održana 28. decembra, ali je zbog političke krize odložena do daljeg. Vladajuće partije se još nisu dogovorile o raspodjeli funkcija u izvršnoj vlasti, a jedna od njih je i direktor Dnevnog centra.

Vršiteljka dužnosti direktorke u ovoj javnoj ustanovi je Marija Đurić, koja je kadar Demokrata. Mrđenović je u dva navrata bila izabrana za direktorku od Upravnog odbora, kako onog u vrijeme vlasti okupljene oko DPS-a u avgustu, tako i sadašnjeg Upravnog odbora u vrijeme nove-stare gradske uprave, međutim, prinuđena je da zatraži ponovo reakciju nadležne inspekcije. Mrđenović je “Vijestima“ kazala da je prvi javni konkurs za mjesto direktora Dnevnog centra objavljen 28. oktobra 2019. godine.

“Na tom konkursu od tri kandidata, među kojima sam bila i ja, odlukom Upravnog odbora izabrana je Marija Đurić koja nije ispunjavala zakonom i konkursom predviđene uslove i postavljena je za vršioca dužnosti direktora do davanja saglasnosti Skupštine opštine Budva. Odluka o izboru, kao i imenovanje za vršioca dužnosti Dnevnog centra doneseni su istog dana kada je i održan intervju sa kandidatima, 21. novembra 2019, i obavještenje je objavljeno na portalu RTV Budva. Na zahtjev da mi se dostavi ta odluka i dozvoli uvid u dokumentaciju kandidata, odbijena sam na oba zahtjeva sa obrazloženjem da konkurs nije završen. Na insistiranje mog pravnog zastupnika dobijamo odluku o izboru tek 30. decembra, zavedenu na dan 21. novembar 2019. godine. S obzirom na to da sam iskoristila svoja zakonska prava da prijavim nadležnim inspekcijama i pokrenem postupak pred nadležnim sudom, do imenovanja od Skupštine nije došlo, a takođe je i inspekcijski nadzor u više navrata utvrdio brojne nepravilnosti i u krajnjem tražio poništenje konkursa i objavljivanje novog“, kazala je Mrđenović.

Prema njenim riječima, novi javni konkurs objavljen je 17. jula prošle godine.

“Na konkursu od dva kandidata - kandidata izabranog na prvom javnom konkursu Marije Đurić i mene - Upravni odbor donosi Odluku u kojoj bira mene, kao kandidata koji jedini ispunjava i opšte i posebne uslove konkursa i koji je priložio visoko kvalitetan Plan razvoja ustanove, a za drugog kandidata Mariju Đurić (na prvom konkursu izabranog za direktora) konstatuju da ne ispunjava uslove za to radno mjesto. Zbog smjene vlasti u Opštini krajem avgusta, došlo je do preispitivanja odluke o izboru od sadašnjeg Upravnog odbora, gdje je donijeta odluka kojom se potvrđuje moj izbor i dostavlja Skupštini opštine na davanje saglasnosti, koje se do danas nije desilo“, naglasila je Mrđenović.

Ona je upozorila da u toku cijelog tog perioda, kandidat koji je protivzakonito izabran na prvom konkursu iz 2019, i dalje obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora.

“To je do sada preko godinu, odnosno treće uzastopno produženje ugovora, iako po članu 124 Zakona o lokalnoj samoupravi vršilac dužnosti može da bude lice koje ispunjava uslove za rukovodioca, odnosno direktora i može da obavlja dužnost vršioca dužnosti najduže šest mjeseci, što je precizirano i članom 26 i 27 Statuta Dnevog centra. Trenutno, u toku je sudski postupak pred nadležnim sudom i ponovo su podnesene inicijative za inspekcijski nadzor kod nadležnih inspekcija“, zaključila je Mrđenović.

Dnevni centar otvoren je u oktobru 2019, a na njegovom opremanju, rješavanju problema koje su ostali od DPS vlasti, intenzivno je radila od 2016, kako administracija Dragana Krapovića (Demokrate), tako i administracija Marka Carevića (DF). Krapović je u novembru 2018. svečano uručio ključeve Dnevnog centra tadašnjoj v. d. direktorki Ivani Mihović, da bi godinu kasnije Dnevni centar svečano otvorio Carević.

Riječ je o 700 kvadrata prostora u prizemlju zgrade “Nivel“ i jedna je od najsavremenije opremljenih u Crnoj Gori.

URA još prije godinu zatražila da se ispita izbor direktora

Budvanski odbor URA, koji je tada činio gradsku vlast je još u decembru 2019. zatražio da se ispita izbor Đurićeve za direktorku Dnevnog centra.

“Posebno zabrinjava način sprovođenja postupka izbora direktora JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, prvenstveno zbog činjenice da je javni konkurs sproveden u trenutku kada Upravni odbor radi u krnjem sastavu, jer treći član nije verifikovan od Skupštine, a zatim i zbog iznenađujuće rapidne objave vijesti o izabranom kandidatu nakon nepuna dva sata od sprovođenja intervjua sa kandidatima. Činjenica da se radi o ustanovi koja je od izuzetne važnosti za socijalnu inkluziju djece sa smetnjama u razvoju i pružanje podrške njihovim porodicama upućuje da je neophodna posebna pažnja prilikom izbora lica koje treba da posjeduje neosporan profesionalni i lični integritet, stručnost i kvalifikacije, te iskustvo u radu ovakvih i sličnih socijalnih institucija, što je svakako i uslov iz teksta konkursa. Koliko su ovi kriterijumi ispoštovani i da li se zaista postupalo u interesu korisnika usluga ove institucije ili su prioriteti dati drugačijim “kompetencijama” OO URA Budva će ispitati do kraja”, istakli su tada u toj partiji.

Preporučujemo za Vas