Medoks: Crna Gora i Velika Britanija da ojačaju saradnju u borbi protiv klimatskih promjena

"Na sastanku je potvrđena obostrana spremnost da se u narednom periodu saradnja između UK i Crne Gore još više ojača i unaprijedi, kroz poslovnu saradnju, trgovinu i promociju”

2491 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Crna Gora treba da ojačaju saradnju, posebno na poljima borbe protiv klimatskih promjena, šumskih ekosistema i poljoprivrede, konstatovano je na sastanku ambasadorke te države Karen Medoks i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.

Stijović je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, upoznao Medoks sa sprovedenim i razvojnim aktivnostima na polju poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sa planovima tog ministarstva u narednom periodu sa ciljem podizanja kvaliteta života građana.

"Medoks je istakla da je UK domaćin konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP26 i iskazala želju da se ojača saradnja između dvije zemlje, posebno na poljima borbe protiv klimatskih promjena, šumskih ekosistema i poljoprivrede", navodi se u saopštenju.

Medoks se saglasila da bi Crna Gora mogla da bude dobar uzor sa svojim bogatim biodiverzitetom i prirodnim uslovima.

Iz Ministarstva su kazali da je naglašena potreba za jačom privrednom saradnjom između država na polju razvoja industrije biomase za energetske potrebe, gdje, kako se navodi, već postoji interesovanje investitora iz UK.

Stijović je predstavio "Plantaže", kao crnogorski brend koji proizvodi 40 različitih vina i četiri tipa lozove rakije, navodeći da je na Dekanteru u Londonu 2017. godine, vino Kaberne 2012 iz serije Stari podrum, osvojilo zlatnu medalju.

On je, kako je saopšteno, razgovarao sa Medoks u vezi sa uspostavljanjem kontakata sa uvoznicima vina u UK, kako bi se vina iz Crne Gore ponudila korisnicima tog tržišta.

"Na sastanku je potvrđena obostrana spremnost da se u narednom periodu saradnja između UK i Crne Gore još više ojača i unaprijedi, kroz poslovnu saradnju, trgovinu i promociju”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: