Zagađivači sada mogu slobodno da truju vodu

Ekološke organizacije i političari osudili odustajanje od gonjenja EPCG za pomor ribe u Ćehotini

7229 pregleda 14 komentar(a)
Dio uginule ribe u Ćehotini, Foto: Privatna arhiva
Dio uginule ribe u Ćehotini, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović kazao je da se odustajanjem od krivičnog gonjenja optuženih za masovni pomor ribe pokazala slabost tužilačko-sudskog sistema, koji bi morao biti mnogo ozbiljniji u prikupljanju dokaza i procesuiranju počinilaca.

Osnovni državni tužilac u Pljevljima Milivoje Tomčić odustao je prije dva dana od krivičnog gonjenja Elektroprivrede Crne Gore i četvorice rukovodilaca u Termoelektrani Pljevlja koje je teretio za pomor velike količine ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini, 5. jula 2019. godine, nakon ispuštanja otpadnih voda sa deponije Maljevac. Tomčić je odustao od tužbe, jer smatra da je dalje izvođenje dokaza bilo gubljenje vremena i stvaranje dodatnih troškova, s obzirom da je vještak Snežana Didanović, na čijem se nalazu najvećim dijelom bazirala optužnica izjavila na suđenju u pljevaljskom Osnovnom sudu da ne ostaje u potpunosti pri svom nalazu o uzrocima koji su doveli do uginuća velike količine ribe.

“Odustajanje od krivične prijave je aboliranje i Osnovnog suda i počinilaca ovog, inače tradicionalno uobičajenog postupka i djela EPCG jer su oni uradili ono što su radili svi prethodnih skoro 40 godina. Tako da nas ne iznenađuje postupak tužioca Tomčića jer će on ostati upamćen kao jedini tužilac koji je progonio ekološke aktiviste, slao ih na robiju, a zagađivače oslobađao od odgovornosti. Mali broj procesuiranih predmeta u oblasti ekološkog kriminala je zabrinjavajući. Imamo ekološku državu, a nemamo procesuiranih počinilaca”, rekao je Mitrović.

U pljevaljskoj NVO “Legalis” smatraju da je odustajanje osnovnog državnog tužioca od krivičnog gonjenja optuženih za ekološki incident, koji je izazvao nezapamćen pomor ribe u rijeci Ćehotini, crnogorsko društvo i pravni sistem su dotakli dno. Ovom odlukom, ističu u toj NVO, se dokazuje da tužilaštvo i sudstvo nijesu nezavisni i da su pod uticajem moćnih, u ovom slučaju pod uticajem odlazećeg rukovodstva EPCG. Oni su pozvali nadležne u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da preispitaju stručnost, nezavisnost i rad svoje službenice Snežane Didanović.

“Ovaj sudski epilog šalje lošu sliku javnosti i dovodi u pitanje deklarisanje Crne Gore ekološkom državom. Sudski vještak, tužilaštvo i sudstvo su pokazali da im nije bitna ekologija i zaštita životne sredine u Pljevljima i da su morali da udovolje odlazećim moćnicima iz Elektroprivrede koji decenijama uništavaju životnu sredinu u Pljevljima. Vještakinja ekološke struke Snežana Didanović iznenada i bez ikakvih valjanih argumenata pobila je svoj raniji nalaz kada je navela da je do pomora ribe došlo zbog ispuštanja otpadnih voda sa deponije Maljevac na kojoj već 37 godina Termoelektrana odlaže pepeo i šljaku. Didanović je na suđenju kazala da se, nakon iznijetih dokaza i svjedočenja, ne može na pouzdan način utvrditi uzrok uginuća ribe. Postavlja se pitanje zbog čega je Didanović svoj prvobitni nalaz i mišljenje naprasno izmijenila? Zbog čega i kako se ekološki vještak predomislio sigurno je predmet istrage drugih organa, ali sudeći prema prvobitnim reakcijama nadležnih institucija, na ovaj slučaj stavljena je tačka, a tužilaštvo i sudstvo su pali na testu nezavisnosti i nepristrasnosti”, tvrde u toj NVO.

Odustajanje tužioca u Pljevljima od krivičnog gonjenja EPCG i rukovodilaca TE Pljevlja za Demokratsku Crnu Goru je skandalozan čin i ruganje u lice pravu kao nauci, pravdi, crnogorskom pravosudnom sistemu i Crnoj Gori kao deklarativno ekološkoj državi.

“Nakon što je vještak, na čijem se tumačenju umnogome temeljila optužnica, naprasno promijenila iskaz, pa je u novom saslušanju izjavila da ne ostaje pri stavu koji je imala samo godinu ranije, svakom dobronamjernom građaninu je jasno da su predstavnici države u državi, EPCG, umiješali prste u slučaj, pokušavajući da speru krivicu sa svog imena i da minimiziraju sopstvenu odgovornost. Uprkos tome što je svima jasno čija je odgovornost pomor ribe i što svi građani Pljevalja znaju na koji način funkcioniše TE Pljevlja, nakon što je odbor direktora EPCG nekoliko dana nakon incidenta izrazio žaljenje zbog ekološke katastrofe i na taj način priznao odgovornost, nakon što su rukovodioci TE objašnjavali da ispuštanje otpadnih voda tako funkcioniše decenijama, vidimo da kada je krivična odgovornost EPCG i njihovog odlazećeg rukovodstva u pitanju, jedan plus jedan nisu uvijek dva i da se ne možemo osloniti na savjest i priznanje krivice energetskog lobija koji decenijama uništava zdravlje Pljevljaka”, saopšeno je iz pljevaljskog odbora Demokratske Crne Gore.

Oni su pozvali nadležne institucije da detaljnije ispitaju i posvete se ovom slučaju jer, kako su naveli, “postoji sumnja na tešku korupciju, konstruisanje i izvrtanje činjenicnog stanja zarad aboliranja odgovornosti predstavnika EPCG”.

“Na kraju krajeva, ovako nonšalantno tretiranje ekološke katastrofe predstavlja veoma negativnu poruku u pristupnim pregovorima u procesu pridruživanja EU i zatvaranju i rješavanju Poglavlja 27. Ostaje nam da se nadamo, očekujemo i vršimo pritisak da se katastrofalan odnos EPCG prema Pljevljima izborom novog rukovodstva promijeni, a da se na isti način pronađu i kazne odgovorni za izazivanje ekološke katastrofe u julu 2019. godine, kojom je opustošen biljni i životinjski fond dvije pljevaljske rijeke”, zaključuje se u saopštenju pljevaljskih Demokrata.

Sramota je što sve zavisi od toga je li flaša od koka kole ili fante

Odustajanjem od krivičnog gonjenja za pomor ribe u Ćehotini sudstvo i tužilaštvo su poslali jasnu poruku da su nesposobni da procesuiraju valjano slučaj do kraja i kazne zagađivača.

To se navodi u reagovanju Koalicije 27, koju čine ekološke NVO.

“Dakle, zagađivači voda mogu slobodno da potruju sve ribe i ispuste šta god žele i da se pravdaju da je uzorak inspektora uzet u flaši od koka kole ili fante a ne sterilnoj boci. Osim što je sramota Crne Gore, slučaj u kojem su uginule tone ribe bez utvrđene krivične odgovornosti, to je pokazatelj stagnacije u oblasti kvaliteta voda i odgovornosti za štetu u životnoj sredini na putu ka zatvaranju pregovaračkog Poglavlja 27 - Životna sredina”.

Bonus video: