"Euromost": Inspekcija da ispita otpremnine

NVO "Euromost" navela, kako tvrde, veći broj nezakonitosti u Opštini BIjelo Polje

3914 pregleda 9 komentar(a)
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Opština
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Opština

Nevladina organizacija “Euromost” zatražila je od Upravne inspekcije da ispita da li se nezakonito dodjeljivala otpremnina i nezakonito zapošljavalo u Opštini Bijelo Polje.

“Euromost već mjesecima bezuspješno pokušava kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama da dođe do ugovora o radu svih zaposlenih u 2018, 2019. i 2020. godini i onih koji su dobili otpremninu u 2019. godini, kroz poziv za sporazumni prestanak radnog odnosa. Nakon što smo zatražili od inspekcije rada da izvrše inspekcijski nadzor nad lokalnom upravom, pismeno su nas obavijestili o nalazima nadzora”, saopšteno je iz “Euromosta”.

Kako navode, u JU “Ratkovićeve večeri poezije” je na osnovu konkursa koji je raspisan 27. 12. 2018. godine zaposlen na mjestu pomoćnika direktora bivši direktor OŠ “Vuk Karadžić“ Ćemal Zoronjić, koji je, prema podacima inspekcije zasnovao radni odnos 21. 1. 2019. godine, a prestao mu je 29. 11, sporazumno uz isplatu otpremnine. On nije, kako su naveli, ispunio uslov predviđen Javnim pozivom, u kojem je navedeno da imaju pravo da konkurišu zaposleni u organima lokalne uprave koji imaju najmanje šest godina radnog staža, od kojih posljednju godinu u Opštini ili javnoj ustanovi.

“U inspekcijskom zapisniku navodi da je od Uprave javnih prihoda Opština preuzela i Đorđa Madžgalja, sa kojim su zaključili ugovor o radu 12. 10. 2020. godine, a nakon samo 14 dana sporazumno mu je prestao radni odnos uz isplatu otpremnine. Mustafa Bektašević je sa poslova savjetnika u službi mjesnih zajednica Sekretarijata za lokalnu samoupravu, prebačen na mjesto vozača u JU Centar za sport i rekreaciju, sa kojim su 26. 10. 2019. godine zaključili ugovor o radu, da bi nakon 18 dana dali saglasnost za sporazumni raskid uz isplatu otpremnine”.

Bonus video: