Centar za ženska prava traži pokretanje istrage zbog objave ilustracije na kojoj je prikazana Bratić

Centar za ženska prava uputio zahtjev za pokretanje istrage protiv vlasnika profila pod imenom Dragan Prozecinović Pljevljak, koji je, kako su saopštili, pomenutu ilistraciju objavio uz ironični komentar, ali i protiv NN lica, autora ilustracije

22876 pregleda 48 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Ažurirano: 21.01.2021. 16:49h

Centar za ženska prava uputio je zahtjev Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici za pokretanje istrage zbog objavljivanja ilustracije na kojoj je prikazana ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

"Povodom gnusne i ponižavajuće ilustracije na kojoj je prikazana ministarka Vesna Bratić, Centar za ženska prava je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici uputio zahtjev za pokretanje istrage protiv vlasnika profila pod imenom Dragan Prozecinović Pljevljak, koji je pomenutu ilistraciju objavio uz ironični komentar, ali i protiv NN lica, autora ilustracije", piše na Fejsbuk stranici Centra za ženska prava.

Pozvali su sve koji imaju saznanja da su i druge osobe dijelile ilustraciju preko svojih profila na socijalnim mrežama, s namjerom da povrijede dostojanstvo Bratić, da se jave ovoj organizaciji na Fejsbuk ili na women.mne@gmail.com.

ANIMA: Visok stepen mizoginije kojem su žene izložene

Centar za žensko i mirovno obrazovanje (ANIMA) osudila je, kako su naveli, mizogine i seksističke napade na Bratić.

"Crtež koji kruži društvenim mrežama na najprimitivniji način seksualno objektifikuje, uznemirava i javno posramljuje ženu koja se nalazi na čelu jednog ministarstva. Ponavljamo da žena, ulaskom u javnu sferu, nažalost i najčešće može da očekuje ovu vrstu nasilja, seksualne objektifikacije i javnog ponižavanja. Kampanja koja se na ovakav način vodi protiv žena ukazuje na izuzetno visok stepen mizoginije kojem su žene izložene. Kao što smo i ranije istakle, seksistički, primitivni i neopravdivi napadi kojima je Bratić izložena surovo demantuju njene stavove o položaju žena u crnogorskom društvu. Ulaskom u javnu sferu nijedna od nas nije odabrala da bude meta rodno zasnovanog iživljavanja i posramljivanja koje osnažuje kulturu straha i silovanja u kojoj živimo. Ni jedna žena više – kao meta simboličkog ali i svakodevnog fizičkog nasilja kojoj ovakvi “politički komentari” vode", zaključuje se u saopštenju NVO ANIMA.

Bonus video: