Pljevlja imaju duplo više stanovnika od Cetinja, a od Vlade dobijaju osam i po puta manje para

Na Cetinju je državnim budžetom predviđeno 26 projekata, a u Pljevljima samo dva: protiv zagađenja i za izgradnju jedne ško le
118 pregleda 7 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.12.2017. 21:09h

Vlada Crne Gore je za kapitalne projekte u Pljevljima ove godine opredjelila svega 560.000 eura, što je oko osam i po puta manje nego za Cetinje, koje će ove godine dobiti 4,74, miliona.

U Pljevljima živi skoro duplo više stanovnika nego u crnogorskoj prijestonici.

Na Cetinju je državnim budžetom predviđeno 26 projekata, a u Pljevljima samo dva: sprovođenje mjera smanjenja zagađenja i toplifikacija Pljevalja (510.000 eura) i izgradnja i opremanje objekta Osnovne škole na Gukama (50.000 eura).

Funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović kaže da je “ovako uopšteno formulisana pozicija i mala sredstva za rješavanje tako velikog problema, govore da od ozbiljnih investicija u cilju smanjenja zagađenja Pljevalja ponovo neće biti ništa”.

"Ako bi se išlo ovom dinamikom i svake godine planirao i realizovao iznos od 510 000 eura, trebalo bi da sačekamo da prođe 39 godina pa da se realizuje projekat toplifikacije u cjelosti, imajući u vidu da je njegova ukupna vrijednost oko 20 miliona eura. A na osnovu iskustva iz prethodnih godina, kada se ni ono što je planirano državnim budžetom za Pljevlja na kraju nije realizovalo, možemo očekivati da se ni ovih mizernih 510.000 eura planiranih za navodno saniranje ekološke situacije neće namjenski realizovati, već će uslijediti nove-stare opstrukcije i zloupotrebe državnog novca. S druge strane, malena osnovna škola u naselju Guke gradi se već punu deceniju i nikako da se završi. Ni za ovaj projekat osnovne škole Vlada nije bila u stanju da u budžetu za 2018. godinu oprijedijeli 150.000 eura koliko iznosi ukupna vrijednost radova, već samo jednu trećinu tog iznosa - 50.000. Istovremeno, za izgradnju azila za pse na Cetinju iz državnog budžeta planirano je izdvajanje od 80.000 eura", ističe Bojović.

Navodi i da je planirano da se iz državnog budžeta finansira i nabavka opreme za unapređenje rada javnih službi prestonice Cetinje i izgradnja objekta za potrebe parking servisa u ukunom iznosu od 240 000 eura.

"Samo za rekonstrukciju vodovodne mreže na Cetinju planirana je realizacija 900 000 eura državnog novca, dok za rekonstrukciju pljevaljskog vodovoda koji je u katastrofalnom stanju, nije predviđen ni cent. Centralna vlast bahato i osiono ignoriše činjenicu da Pljevlja imaju brojne probleme koji ugrožavaju njen opstanak i jednostavno ne želi da državni novac opredijeli makar za postrojenje za prečišćavanje vode za piće. U državnom kapitalnom budžetu koji nosi naziv „Pomoć lokalnim samoupravama u rješavanju infrastrukturnih problema“, nema ni jednog projekta iz Pljevalja koji bi se finansirao državnim novcem. Pljevlja nikada nisu bila gore tretirana i nikada manje državnih sredstava nije planirano za realizaciju projekata u Pljevljima kao u predlogu budžeta", rekao je Bojović.

Bonus video: