"tačno u ponoć"

Brnović vratio "Kosovku djevojku" u hol Urgentnog centra KCCG

"Kosovka djevojka" bila je uklonjena iz hola Urgentnog centra KCCG krajem decembra 2016. na zahtjev tadašnjeg direktora Urgentnog centra Nermina Abdića

29310 pregleda 554 reakcija 107 komentar(a)
"Kosovka djevojka" vraćena na zid hola Urgentnog centra, Foto: Čitalac Vijesti
"Kosovka djevojka" vraćena na zid hola Urgentnog centra, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 25.01.2021. 09:49h

Novi direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nebojša Brnović vratio je bakrorez - "Kosovka djevojka" na zid hola Urgentnog centra.

Doktorka Sandra Đuranović rekla je "Vijestima" da je Brnović tačno u ponoć vratio bakrorez.

Doktorka Sandra Đuranović
Doktorka Sandra Đuranovićfoto: Čitalac Vijesti

"Kosovka djevojka" bila je uklonjena iz hola Urgentnog centra krajem decembra 2016. na zahtjev tadašnjeg direktora Nermina Abdića.

Abdić je u januaru 2017. rekao da premještanje slike nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju.

Naglasio je tada da ju je sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma, jer su neodgovorni građani vremenom na njoj ugravirali imena.

“Jedini razlog je to što smo kulturno dobro morali da sačuvamo od vandalizma. Slika nije sklonjena ni u kakav ćošak, već na najreprezentativnije mjesto u Urgentnom centru - u prostoriju koja služi ljekarima i medicinskim sestrama za odmor”, kazao je Abdić "Vijestima" u januaru 2017.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", umjetničko djelo je KCCG dobio od Crvenog krsta bivše SFRJ prije 44 godine.

Sliku "Kosovka djevojka" naslikao je Uroš Predić prije 100 godina, a original se nalazi u Muzeju grada Beograda.

Na slici, koja je bila jedan od simbola Crvenog krsta SFRJ, prikazana je djevojka koja vodom poji srpskog ratnika, ranjenog u Kosovskom boju.

Prema informacijama sa sajta Muzeja, slikar je bio inspirisan prvom bolničarkom iz nacionalnog mita, a za motiv je odabrao izgled bojnog polja neposredno poslije Kosovske bitke.

Iz KCCG su se i zvanično oglasili i saopštili da je "Kosovka djevojka" postavljena u holu Urgentnog centra KCCG, na mjestu gdje se i nalazila do njegovog renoviranja.

"Radi se o djelu koje je Crveni krst SFRJ, kao simbol ove organizacije, 1975. godine poklonio tadašnjoj Opštoj bolnici "Dr Vukašin Marković", a današnjem Kliničkom centru Crne Gore. Djelo je replika dvorskog slikara Ferda Kikereca iz 1879. godine na kojoj je prikazana Crnogorka koja liječi ranjenog Crnogorca u bici na Vučjem dolu. Ova slika je bila inspiracija Urošu Prediću za čuvenu sliku "Kosovka djevojka" koju je naslikao 1919. godine. Slika je godinama bila u sali za sastanke da bi potom bila premještena u hol Urgentnog centra, gdje je pretrpjela značajna oštećenja zbog kojih je poslata na restauraciju", kazali su iz KCCG.

Iz Unije Crnogoraca Kosova zahvalili su se Brnoviću na odluci da na samom početku mandata vrati bakrorez.

""Kosovka djevojka" je simbol žrtvovanja i sačuvane časti otadžbine ali i motivacija za sve zdravstvene radnike i inspiracija za najveće svjetske umjetnike. Tokom svojih studentskih dana u Prištini, dr. Brnović je bio najobožavaniji studenat iz Crne Gore a ovom odlukom je opravdao taj epitet", navodi se u saopštenju Unije.