Iz Velike Britanije moguć ulazak samo uz negativan PCR test

"Lokalna transmisija pojačana je i proširena u nekim gradovima i to su gradovi gdje se najviše prijavljuju dnevne žurke - Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Zamolio bih građane i inspekcije da povedu malo više računa", kazao je Galić

58875 pregleda 135 reakcija 42 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Screenshot
Sa konferencije za novinare, Foto: Screenshot

Crnogorski državljani i stranici iz Ujedinjenog Kraljevstva u Crnu Goru mogu ući samo sa negativnim testom ne starijim od 72 časa.

To je saopštio državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić.

Dodao je da ostale mjere ostaju iste do 10. februara.

Bajić
Bajićfoto: Screenshot

"Imamo veliki broj novooboljelih i imamo i dalje veliki pritisak na zdravstveni sistem", rekao je Bajić.

Odgovarajući na pitanja novinara kazao je da je Ministarstvo zdravlja u pregovorima sa svim proizvođačima vakcina.

"Potpisivanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza. Još nije preciziran datum dolaska vakcina", rekao je Bajić.

On je dodao da je dogovoren dovoljan broj vakcina da pokrijemo i prioritetne grupe i predviđeni broj stanovništva.

Kazao je da su "sve donacije dobra ponuda", ali da Ministarstvo zdravlja koristi mehanizme koje trenutno savjetuju Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska unija.

Bajić je naveo da će Crna Gora preko Covax inicijative dobiti oko 5.800 vakcina

"Nema potrebe da se bilo šta donira u tom smislu", kazao je Bajić.

Dodao je da kada budu imali tačan datum dolaska vakcina, da će odmah obavijestiti javnost o tome.

Bajić je govoreći o situaciji u Opštoj bolnici u Baru kazao da imaju dosta kadrovskih problema, te da su kadrovski kapaciteti ograničeni.

"Kada god možemo na ispomoć uputimo ljekare iz drugih ustanova u Bar. I sama ministarka se trudi da bar jednom sedmično obiđe po jednu opštu bolnicu. Radimo intenzivno", naveo je Bajić.

Dodao je da je iz bolnice u Brezoviku upućen pulmolog u Bar, ali da je obolio od koronavirusa, te da se sada traži neko kao zamjena. Bajić je kazao da u Crnoj Gori ukupno postoji šest pulmologa i da bolnica u Baru trenutno nema pulmologa.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je epidemiološka situacija u zemlji i dalje složena i da nema mjesta opuštanju.

"U posljednjoj nedjelji zabilježen lagani pad u obolijevanju", kazao je Galić.

Dodao je da je navjeći broj zaraženih u opštinama Cetinje i Podgorica.

Galić je apelovao na građane tih opština da se strikno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Igor Galić
foto: Screenshot

"Lokalna transmisija pojačana je i proširena u nekim gradovima i to su gradovi gdje se najviše prijavljuju dnevne žurke - Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Zamolio bih građane i inspekcije da povedu malo više računa", kazao je Galić.

On je apelovao na osobe koje rade u skijalištima da više povedu računa o poštovanju epidemioloških mjera.

Galić je kazao da su po saznanju da se u jednoj od zemalja iz okruženja pojavio mutirani soj koronavirusa i da je ostvarena lokalna transmisija poručeni posebni PCR testovi "koji imaju mogućnost da izraze sumnju da je osoba zaražena mutiranim sojem koronavirusa".

"Termo Fišer testove smo dobili prošle nedjelje i počeli smo da skupljamo pozitivne slučajeve koji su pokazali sumnju da su oboljeli od tog novog soja. Kad se dovoljan broj prikupi oni se šalju u referentnu laboratoriju u Berlinu. U toku ove sedmice će biti poslati na sekvenciranje", rekao je Galić.

Infektolog Opšte bolnice u Beranama Milovan Živković rekao je da situacija u tom gradu posljednjih dana daje optimizam i da je broj novooboljelih i pozitivnih ne prelazi 20.

"Epidemija se polako stišava. U Opštoj bolnici je na liječenju 27 bolesnika. Takođe smrtnost je znatno manja", rekao je Živković.

Živković
Živkovićfoto: Screenshot

Dodao je da računajući na mjere Ministarstva zdravlja i na postojanje nekog kolektivnog imuniteta i vakcinu da očekuje da epidemija u Crnoj Gori polako tupi.

On je kazao i da i dalje nije zadovoljan poštovanjem epidemioloških mjera.

"Ne vidim nijedan razlog da Crna Gora bude jedna od vodećih zemalja u Evropi po broju oboljelih od koronavirusa", rekao je Živković.

Anesteziolog Opšte bolnice Bijelo Polje Kenan Erović kazao je da se u Opštoj bolnici Bijelo Polje liječi 20 pacijenata, od kojih su tri sa teškom kliničkom slikom.

Erović
Erovićfoto: Screenshot

"Prije dva mjeseca situacija je bila znatno teža. Situacija je složena i svi ih se moramo pridržavati", rekao je Erović.

Bonus video: