Osnovci u Crnoj Gori stiču vještine za 21. vijek: Kritičko mišljenje i programiranje temelj savremenog obrazovanja

Trogodišnji regionalni program „Škole za 21. vijek“ koji sprovodi British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, vrijedan je 10 miliona funti i doći će do svake osnovne škole regiona i đake će naučiti vještinama neophodnim za buduća zanimanja

3080 pregleda 0 komentar(a)
Škola za 21. vijek, Foto: British Council
Škola za 21. vijek, Foto: British Council

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja, u Crnoj Gori je tokom dvije godine regionalnog programa "Škole za 21. vijek" koji sprovodi British Council donirano 2340 mikro:bit uređaja i za primjenu novih vještina i tehnika u nastavi obučeno je više od 530 nastavnika i preko 80 direktora škola.

Obezbjeđivanje digitalne pismenosti za djecu je ključno, ali i učenje kako kritički i kreativno da razmišljaju jer je to neophodno za njihovu konkurentnost na tržištu rada, smatra direktor British Council-a za Zapadni Balkan, Petar Braun.

„Da bismo to i postigli donirali smo napredne džepne programabilne mikro:bit uređaje, na kojima programiranje uče djeca iz najrazvijenijih zemalja, ali i pripremili obuke za nastavnike i direktore škola kroz koje je veliki broj njih već uspješno prošlo", kazao je on.

Dodao je da duguju zahvalnost Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta koje je, kako kaže, prepoznalo značaj projekta za unapređenje obrazovnog sistema i pružilo punu podršku u realizaciji.

Sa obuke
Sa obukefoto: British Council

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić kazala je da je jedan od osnovnih ciljeva unapređenje cjelokupnog sistema obrazovanja i da će shodno tome nastaviti u ulaganje obrazovanja i osavremenjivanji školstva u partnerstvu sa britanskim Savjetom i britanskom Vladom, jer su oni, kako kaže, zaslužni za realizaciju projekta "Škole za 21. vijek"

"To je jedan u nizu koraka ka razvoju digitalne pismenosti, a nova znanja već pomažu našim učenicima da razvijaju praktična rješenja i analitičke sposobnosti. Ovaj program se primjenjuje na cijelom Zapadnom Balkanu, a učenici iz Crne Gore već su se istakli odličnim rezultatima. Nastavićemo da sprovodimo projekat „Škole za 21. vijek“ kao i rad na novom projektu „Nastavnik za 21. vijek“. Kreiramo u Crnoj Gori obrazovanje za budućnost, kreiramo profesije za budućnost.“, kazala je ona.

U cilju unapređenja nastavne prakse programom su predviđene i trodnevna obuka za određen broj nastavnika iz svake škole, kao i jednodnevno usavršavanje za direktore škola. Ove obuke su akreditovane u svim zemljama Zapadnog Balkana i doprinose profesionalnom razvoju zaposlenih u školama.

Sa obuke
Sa obukefoto: British Council

Projekat „Škole za 21. vijek“ i u trećoj godini rada nastavlja da pruža podršku obrazovnim sistemima u regionu, a u okviru programa se organizuju takmičenja za djecu iz programiranja uz primjenu mikro:bit uređaja na nacionalnom i regionalnom nivou. Do sada je održano jedno regionalno takmičenje, dok su u Crnoj Gori održana četiri nacionalna takmičenja, od kojih dva u pilot fazi programa.

Trogodišnji regionalni program „Škole za 21. vijek“ koji sprovodi British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, vrijedan je 10 miliona funti i doći će do svake osnovne škole regiona i đake će naučiti vještinama neophodnim za buduća zanimanja.

Bonus video: