Praznična atmosfera: Pogledajte kako je bilo na "Božićnom bazaru" u Kolašinu

Božićni bazar, koji je novina u vanpansionoskoj kolašnskoj ponudi, poklon je Kolašinu od uspješne poslovne žene iz Švajcarske, Jasmine Salihović
233 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2017. 16:33h

Kreativnost Kolašinki i Kolašinaca i još nekoliko izlagača sa sjevera Crne Gore, kuvano vino, kvalitetna domaća hrana i praznična atmosfera obilježili su danas otvarnje prvog "Božićnog bazara" u Kolašinu.

To je bila prilika da turisti vide raskoš domaće radinosti, nacionalna jela, ali i uvjere se u talente najmlađih.

Božićni bazar, koji je novina u vanpansionoskoj kolašnskoj ponudi, poklon je Kolašinu od uspješne poslovne žene iz Švajcarske, Jasmine Salihović.

U kućicama, štandovima, čiju je izgradnju ona finansirala, do 15. januara, svi koji smatraju da imaju šta da ponude turistima i sugrađanima moći će besplatno da izlažu.

Otvarajući manifestaciju predsjednica Opštine Željka Vuksanović kazala je da je ideja o bazaru stara, ali je falilo preduzetničkog duha i da se relaizuje.

"Neka s Jasminom, koja je odabrala da živi i podiže djecu ovdje, u naš grad stigne i preduzetnički duh. Koliko sugrađanke i sugrađani imaju kreativnosti vidi se danas. Izuzetno raduje i što ima puno sugrađana, koji su motivisani da volonterski pomognu zajednici. Podršku su nam pružili i Crnogorska komercijalna banka (CKB) , ali i Društvo prijatelja Kolašina", rekla je Vuksanović.

Prvog dana bazara najviše pažnje privukli su novogodišnji ukrasi djece iz vrtića "Sestre Radović" i učenika OŠ "Risto Manojlović".

Oni su sa raditeljima, nastavnicima i vaspitačima minulih sedmica vrijedno radili i napravili na desetine originalnih novogodišnjih ukrasa.

Ko i obično, sličnim prilikama, pažnju posjetilaca privukli su i štandovi bjelopoljske radionice "Niti" i Vinke Stjepanović, na kojima su bili unikatni odjevni predmeti izrađeni od vune.

"Već tokom prvog sata prodala sam nekoliko komada. Nadam se da će se turistima dopasti ono što izlažem. Stalo mi je i da pokažem strancima koiliko se divnih odjevnih predmeta može isplesti, kako imamo ukusa i kako ne zaostajemo za modnim trendovima", kaže Vinka.

Biljana Bulatović i njena kćerka Slađana Kršikapa predstavile su se na bazaru domaćim proizvodima od voća i povrća, a za posjetiocima su ponudile i domaću pitu, hljeb i kačamak.

Na desetine komada ručno unikatnog rađenog nakita od keramike izložila je Slađana Bulatović.

"Nakit koji sam izložila nastao je u okviru projekta za osobe koje se teže zapošljavaju zbog zdravstvenih problema. Tokom obuke, koji je ralizovala NVO "Natura" naučila sam vještinu oblikovanja, pečenja i bojenja gline. Svaki komad je unikatan i rađen s puno ljubavi" kaže Slađana.

Na štandu je bilo i različitih vrsta slatkiša i medenjaka, a kao i obično, kvalitetom i dekoracijom, najviše pažnje privukli su "Divni medenjaci".

Galerija

Bonus video: