Pravilnik rampa za pravo na socijalna davanja

Predstavnici resora socijalnog staranja i ljekarskih komisija razmotriće izmjene propisa

3563 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Pravilnik u kojem su opisane medicinske indikacije na osnovu kojih je moguće ostvariti pravo na socijalna davanja, poput prava na materijalno obezbjeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu... sadrži rigidne norme, zbog kojih su potencijalni korisnici dosad bili uskraćeni za neko od prava, jedan je od zaključaka sastanka predstavnika Ministarstva finansija i socijalnog staranja i ljekarskih komisija. Zbog toga će, kako je saopšteno, razmotriti izmjene tog akta.

“Sastanak je rezultirao formulisanjem ciljeva, usmjerenih na to da se u budućem periodu uzme u razmatranje i izmjena Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena, i da se na taj način omogući ostvarivanje predmetnih prava od strane lica koja su zbog rigidnosti normi, koje isti sadrži, do sada bili uskraćeni”, navodi se, pored ostalog, u sapštenju resora na čijem je čelu Milojko Spajić.

Saopšteno je i da su ljekari i sekretarke ljekarskih komisija izrazili “spremnost i volju da svoje poslove obavljaju efikasno, kvalitetno i brzo, u cilju što učinkovitijeg ostvarivanja prava od strane korisnika”.

Sastanak sa ljekarima koji su imenovani za članove prvostepene i drugostepene socijalno-ljekarske komisije, održao je državni sekretar u resoru finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

Odović je, kako je saopšteno, kazao da će svi članovi ljekarskih komisija imati punu podršku Ministarstva.

“Kako bi svoje poslove obavljali objektivno i u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, a u okviru svoje struke”, saopštili su iz tog resora. Ministarstvo, kako su kazali, ostaje otvoreno za sve sugestije i predloge i da će sugestije i predlozi biti razmatrani u najkraćem roku.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija. On je, kako je saopšteno, kazao da se nada da će novoizabrane Komisije “unaprijediti rad, imajući u vidu da se radi o posebno ranjivoj kategoriji lica, koja treba da uživaju kako ljekarsku, tako i socijalnu zaštitu”.

Saopšteno je i da su učesnici na sastanku razmijenili mišljenja o dosadašnjoj, ali i planovima za buduću saradnju, “sve u cilju unapređenja rada Komisija, kao i zaštite i ostvarivanja prava korisnika na materijalno obezbjeđenje, dodatak za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena”.

Prema podacima Monstata za 2019. godinu, materijalno obezbjeđenje koristilo je 8.777 porodica i 29.470 članova porodica; pravo na ličnu invalidninu imalo je 2.608 lica, dok je pravo na njegu i pomoć ostvarilo 17.573 lica. Prema istim podacima, dodatak za djecu koristilo je 7.358 nosilaca prava na dodatak za djecu i 14.427 djece koja su koristila to pravo.

Prema mjesečnom prosjeku, najviše korisnika materijalnog obezbjeđenja u 2019. bilo je u Podgorici, gdje je materijalno obezbjeđenje koristilo 1.676 porodica, odnosno 5.578 članova. Prema istim podacima, sljedeća na listi je opština Rožaje, gdje je materijalno obezbjeđenje koristilo 1.378 porodica, odnosno 5.404 članova.

Podgorica i Rožaje su u vrhu liste i kad je pravo na dodatak za djecu u pitanju - u Podgorici je u prosjeku, u 2019. godini, bilo 2.995 djece koja su imala pravo na tu vrstu pomoći, dok je broj djece korisnika u Rožajama 2.447.

Prema podacima o prosječnom mjesečnom broju korisnika lične invalidnine, to pravo u 2019. ostvarila su 664 korisnika u Podgorici, dok je sljedeća prema broju korisnika opština Nikšić sa 289 lica koja su ostvarila pravo lične invalidnine.

Pravo na njegu i pomoć, u istoj godini, ostvarila su u prosjeku 4.494 korisnika u glavnom gradu, dok je sljedeća na listi opština Nikšić, gdje je to pravo ostvario 1.991 korisnik.

Prema izvještaju Monstata iz 2019, visina materijalnog obezbjeđenja za porodicu koja nema prihoda u toj godini iznosila je od 67,89 eura za pojedinca, do 129,06 eura za porodicu sa pet i više članova. Visina lične invalidnine iznosila je 183,68 eura mjesečno. Visina dodatka za njegu i pomoć iznosi 67,37 eura mjesečno.

Bonus video: