Crnoj Gori 150.000 doza kineske vakcine, 50.000 ruske...

Ministarka je pojasnila je Statisova donacija odbijena, jer je dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine

41039 pregleda 871 reakcija 158 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen
Ažurirano: 26.01.2021. 14:39h

Crna Gora potpisala je ugovor sa Kinom i biće joj isporučeno 150.000 doza kineskih vakcina kompanije Sinofarm, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

U prvom kvartalu, kazala je ministarka, očekuje se i da bude isporučeno 50.000 doza ruske vakcine.

Pojasnila je da je ugovor sa Fajzerom potpisan i da je u finalnoj fazi.

Istakla je da je ostala pri ranijoj tvrdnji da će vakcinacija u Crnoj Gori početi krajem januara i početkom februara.

Borovinić Bojović zahvalila je šefici Delegacije Evropske unije Oani Kristini Popi na pomoći, ističući da je EU pokazala veliku solidarnost prema Crnoj Gori i ovim teškim vremenima.

Borovinić Bojović je kazala da je predugovor direktno potpisan sa farmaceutskom kampanijom „Sinofarm“, odnosno sa njihovom centralom u Pekingu.

O Statisovoj donaciji

Kazala je da je donacija vlasnika Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petrosa Statisa odbijena, jer je dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine.

„Svaki drugi vid nabavke vakcine ili donacije ili bilo koji drugi vid dolaska vakcine u Crnu Goru zahtijeva dodatno provjeravanje, odnosno poseban oprez“, kazala je Borovinić Bojović.

Svjetska zdravstvena organizacija, kako je istakla, upozorila je da svaka država mora da bude veoma oprezna kada je u pitanju donacija vakcina nekim drugim alternativnim kanalom ili putem.

„Mi smo imali i različite druge ponude ovakve vrste za nabavku vakcina, ali smo se upravo zbog toga što želimo da ona bude provjerena, kvalitetna, opredijelili da vakcine dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bileteralnim ugovorima“.

Bonus video: