Abazović najavio formiranje Savjeta za prava djeteta

U saopštenju se navodi da je Santander istakao da će UNICEF podržati Abazovića da obezbijedi efektno i naučno zasnovano planiranje, koordinaciju i nadgledanje politika o pravima djeteta u Crnoj Gori kroz Savjet za prava djeteta

7911 pregleda 15 komentar(a)
Abazović i Santander, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade
Abazović i Santander, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je danas, na sastanku sa šefom delegacije UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom, da će Vlada formirati Savjet za prava djeteta, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Saradnja će naročito doći do izražaja kada formiramo Savjet za prava djeteta, koji će se baviti svim ovim pitanjima koji se tiču prava djeteta i uslova za njihov kvalitetan razvoj", kazao je Abazović.

U saopštenju se navodi da je Santander istakao da će UNICEF podržati Abazovića da obezbijedi efektno i naučno zasnovano planiranje, koordinaciju i nadgledanje politika o pravima djeteta u Crnoj Gori kroz Savjet za prava djeteta.

“Porast siromaštva i nasilja, kriza u obrazovanju i nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti najhitniji su problemi prava djeteta sa kojima se Crna Gora suočava. Njihovo rješavanje zahtijeva saradnju svih sektora društva, ali je ono primarna dužnost Vlade. Za suočavanje s ovim problemima neophodna je koordinacija raznih politika, akcija i aktera, kao i neprestani monitoring kvaliteta i rezultata. To se može efektno postići kroz Savjet za prava djeteta pod vođstvom potpredsjednika Vlade. Nadamo se i podržaćemo gospodina Abazovića da od Savjeta za prava djeteta napravi tijelo koje će doprinositi ubrzavanju pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji kroz postizanje mjerljivih i značajnih pozitivnih promjena u životima djece i mladih Crne Gore u bliskoj budućnosti”, rekao je Santander, saopšteno je iz kabineta Abazovića.

Abazović je rekao da djeca zaslužuju veću šansu, kao i bolju edukaciju i više mogućnosti u životu.

On je, kako se u saopštenju navodi, iskazao zahvalnost UNICEF-u zbog njihovog dugogodišnjeg rada i doprinosa na polju prava djeteta, poboljšanju uslova obrazovanja, rada na stvaranju društva jednakih šansi i iskorjenjivanju siromaštva kod djece, kao i na doprinosu UNICEF-a tokom pandemije virusa.

Bonus video: