Povećanje kazne doprinijeće obeshrabrenju nasilnika i smanjenju slučajeva seksualnog nasilja

Događaj je bio posvećen predstavljanju svjedočenja i iskustava žrtava nasilja prikupljenim od strane novinarke Ivone Drobnjak

6979 pregleda 2 komentar(a)
Sa događaja “Dižemo glas za one koji to ne mogu – pravda za žrtve seksualnog nasilja”, Foto: LGBT Forum Progres
Sa događaja “Dižemo glas za one koji to ne mogu – pravda za žrtve seksualnog nasilja”, Foto: LGBT Forum Progres

Ključ problema leži u emocionalnom zlostavljanju, odnosno činjenici da žrtve uslijed zlostavljanja steknu utisak da su one krive što dovodi do straha od osude od okoline, i konačno neprijavljivanja, kazala je Božena Jelušić, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost na diskusiji "Dižemo glas za one koji to ne mogu - pravda za žrtve seksualnog nasilja" u organizaciji nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar.

Događaj je bio posvećen predstavljanju svjedočenja i iskustava žrtava nasilja prikupljenim od strane novinarke Ivone Drobnjak.

Drobnjak je na svojim društvenim mrežama pokrenula inicijativu, pitajući žene da anonimno podijele svoja iskustva sa seksualnim nasiljem. Ona je prisutnima pročitala desetine od stotina poruka koje je primila, a koje ukazuju na sistemski problem seksualnog nasilja i izostanak prijavljivanja tih incidenata.

Događaju je prisustvovala Božena Jelušić koja smatra da se problem nasilja mora proširiti za sve žrtve, bez obzira da li su u pitanju muškarci ili žene. Ona je mišljenja da se ovaj problem događa hiljadama godina i da potiče na odnosu onih koji imaju moć i onih koji su subordinirani.

Smatra da se mora problematizovati postavljanje pitanja "Zašto nije prijavila prije?", kao i zašto se pitanje seksualnog nasilja gotovo nikada nije našlo u agendi političkih partija.

"Inicijativa predstavlja prvorazredni društveni interes, i nadam se da će povećanje kazne i vidljivost koju inicijativa ovog problema donosi doprinijeti obeshrabrenju nasilnika i sveukupnog smanjenja slučajeva. Svako društvo koje se izbori za seksualne slobode, neminovno će dovesti i do smanjenja seksualnog nasilja", kazala je ona.

Diskusiji je prisustvovao i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Jovan Vučurović koji smatra da se u praksi nije mnogo toga promijenilo, uprkos tome što se Odbor dugo bavi promocijom i unapređenjem prava i zaštite žene i djece.

"Pitanje seksualnog zlostavljanja ne smije biti partijsko pitanje, već se mora uključiti cijela crnogorska javnost, jer se radi o našim građankama i našoj djeci. U tom domenu mogu i govoriti kao otac, ne samo kao narodni poslanik. Svjestan sam činjenice da je tema bolna, ali smo svi prosto dužni da napravimo konkretan korak kako bi se stalo na put ovom problemu Crnoj Gori", kazao je on.

Kako bi se stalo na put ovom problemu, društvo i nadležni se moraju alarmirati, ali je kako on kaže "potrebna konkretna akcija".

"Jako je važno što se ovdje govori i u kaznenoj politici, i što smo mi, narodni poslanici ovdje jer je primarna svrha i ideal poslaničke funkcije da zaštiti građane i građanke ove zemlje i prije svega našu djecu. Na nama je da insistiramo na najstrožoj kaznenoj politici", smatra Vučurović.

Siguran je da će Odbor koji predstavlja i on lično učiniti sve da prate, sugerišu i predlažu predmetne izmjene zakone, ali i njihovu implementaciju. "Ovdje imate moju riječ", saopštio je on.

Moderatorka diskusije, Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progresa je okupljenima predstavila inicijativu nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, uporednu analizu zakonodavstva i zvanične informacije u vezi sa zatvorskim kaznama povodom seksualnog nasilja.

Podatak da je u poslednjih 5 godina zatvorska kazna izrečena u samo 14 slučajeva kada je u pitanju krivično djelo Obljuba sa djetetom iz KZ CG člana 206, a da je najduža izrečena kazna 5 godina zatvora je poslužio kao pravni osnov za inicijativu uvođenja strožih kazni i izmjene članova postojećeg Krivičnog zakonika.

Bonus video: