Bečić: Antifašizam put sa kojeg ne smije biti skretanja

"Ne postoji nijedan dovoljno težak, gorak, niti bolan epitet kojim se može opisati sva strahota sa kojom su se suočavale žrtve Holokausta u Aušvicu i mnogim drugim logorima širom Evrope", kazala je predsjednica JZCG Nina Ofner Bokan

9931 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Ofner Bokan i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Ofner Bokan i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Dan sjećanja na žrtve Holokausta prilika je da se podsjetimo ponosne antifašističke tradicije Crne Gore i da se još jednom, i koliko god bilo potrebno puta, zavjetujemo da će antifašizam u najširem smislu te riječi, koji obuhvata i borbu protiv antisemitizma, ostati naše čvrsto opredjeljenje, naš put sa kojeg ne smije biti skretanja, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Šef parlamenta i predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore (JZCG) Nina Ofner Bokan, otvorili su danas izložbu “Šoa – Kako je to ljudski bilo moguće“, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Bečić je na početku događaja pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu svim žrtvama Holokausta i fašizma i kazao da je, u vremenima kada sve relevantne međunarodne i nevladine organizacije u istraživanjima bilježe porast antisemitizma u Evropi i svijetu, potrebno iz minuta tišine odmah preći u proaktivno djelovanje, koje će značiti nedvosmislenu i snažnu osudu svih oblika ponašanja ili govora koji se mogu okarakterisati kao antisemitizam, fašizam, ksenofobija ili diskriminacija po bilo kom osnovu.

Predsjednik Skupštine je, kako je saopšteno, izrazio zahvalnost predstavnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, na saradnji na ovom projektu, ali i ukupnom doprinosu koji daju u izgradnji naše države kao građanskog društva, u kojem se, kako je naveo, sve različitosti percipiraju kao prednost, a njihovo poštovanje kao preduslov stremljenja ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

„Današnji događaj prilika je da se podsjetimo ponosne antifašističke tradicije Crne Gore i da se još jednom, i koliko god bilo potrebno puta, zavjetujemo da će antifašizam u najširem smislu te riječi, koji obuhvata i borbu protiv antisemitizma, ostati naše čvrsto opredjeljenje, naš put sa kojeg ne smije biti skretanja“, istakao je Bečić.

Bečić
Bečićfoto: Skupština Crne Gore

Predsjednica JZCG Nina Ofner Bokan je, kako navode iz parlamenta, zahvalila Skupštini na pružanju velikog doprinosa u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

„Danas se sjećamo ovog nemilog događaja bez presedana, događaja koji je ispisao najmračniju stranu istorije u kome je pored velikog broja manjinskih naroda stradalo više od jedne trećine jevrejske populacije. Na današnji dan, prije samo 76 godina oslobođeno je jedno od najužasnijih mjesta koje čovječanstvo pamti – oslobođen je logor Aušvic-Birkenau“, kazala je Ofner Bokan.

Skupština dan sjećanja
foto: Skupština Crne Gore

Podsjetila je da je 27. januara, prije 76 godina, živote izgubilo šest miliona nedužnih Jevreja, koji su, kako je kazala, na žalost bili koleteralna šteta pogrešno vođene političke ideologije jedne osobe i dodala: „Ne postoji nijedan dovoljno težak, gorak, niti bolan epitet kojim se može opisati sva strahota sa kojom su se suočavale žrtve Holokausta u Aušvicu i mnogim drugim logorima širom Evrope. Sa tim bolom najiskrenije mogu da saosjećaju samo članovi porodica žrtava, među kojima je na žalost i moja porodica, kao i mnoge porodice članova JZCG“.

Izložbi su prisustvovali potpredsjednici Skupštine, predstavnici klubova poslanika, rezidentni ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija.

Izložba predstavlja najvažnije iskorijske aspekte Holokausta, počevši od života Jevreja u predratnoj Evropi, a završava se oslobađanjem nacističkih koncentracionih logora i logora smrti, kao i hrabrim i teškim povratkom u život onih koji su preživjeli, navode iz Skupštine.

Crna Gora se, ističu, obilježavanjem ovog važnog datuma i 76. godišljnice od oslobođenja Aušvica, pridružuje skoro stotini zemalja širom svijeta koje nizom događaja obilježavaju ovaj datum, sa ciljem podsjećanja na žrtve, ali i sprječavanja bilo kakvog budućeg izražavanja netolerancije ili nasilja, usmjerenog ka etničkim ili religijskim manjinama.

Bonus video: