Studentska inicijativa: SPUCG pokazao da će se oportunizam dugo baštiniti kao tradicionalna vrijednost

Iz SI su potez SPUCG-a nazvali kukavičkim, a da u prilog tome, kako navode, govori činjenica da su izglasali nepovjerenje pet dana nakon što je Bjelica, "vidjeći da više nije podoban, sam podnio ostavku"

4341 pregleda 9 komentar(a)
Studentska inicijativa, Foto: Studentska inicijativa
Studentska inicijativa, Foto: Studentska inicijativa

Studentska inicijativa (SI) kazala je da je svojim skorašnjim potezima Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) pokazao da će oportunizam još dugo baštiniti kao tradicionalnu vrijednost, a da lakoća kojom se dojučerašnjim saveznicima i nadređenima zabije nož u leđa uvijek iznenađuje.

Oni smatraju da čin izglasavanje nepovjerenja Dušku Bjelici od strane SPUCG nije ni od kakve moralne težine, već da je u pitanju "oportuni postupak oprobanih poltrona kojima je namjera da se preko noći prekvalifikuju da budu metla i lopata novoj upravi ne bi li štrpkali i dalje".

Povezani članci

27. Januar 2021.

O smjeni Nikolića na nekoj od narednih sjednica

Iz SI su ovaj potez nazvali kukavičkim, a da u prilog tome, kako navode, govori činjenica da su izglasali nepovjerenje pet dana nakon što je Bjelica, "vidjeći da više nije podoban, sam podnio ostavku".

"SPUCG je, po pitanju studentskog življa, jedna sasvim beznačajna organizcija. Sebi pripisuju atribut 'krovne organizacije', što jedino može imati veze sa tim što se za potrebe parlamenta i studentskih organizacija izdvajaju iz budžeta: 90.000 za SPUCG i 300.000 za studentske organizacije. O raspodjeli sredstava niko ne vodi računa. Na vlast dolaze izborima na kojima po pravilu nema više od jednog kandidata jer se krišom raspiše konkurs a za kršenje propisa odgavaraju samo interno. Jedina konkretna djelatnost im je fingiranje zastupljenosti studenata u donošenju odluka po pitanju visokog obrazovanja i studentskog standarda. Pozicija je pogodna za 'napredovanje', te studenti-predstavnici bivaju shodno svojem pregalaštvu u udvorništvu nagrađeni. To je između ostalog razlog što su pojave poput Ivice Todorovića, Miloša Pavićevića, Miloša Vujoševića i onih koji se i dalje vrzmaju po Univerzitetu, iako nijesu studenti jače od deset godina", navodi se u saoptenju SI.

Kako u saopštenju navode opšti nemar za studentska pitanja je jedna od njihovih glavnih djelatnosti.

"Studentskih predstavnika na fakultetu nema, i inicijative koje poteknu od samih studenata pripisuju sebi u zaslugu. Oni i dan-danas žive u uvjerenju da su oni odgovorni za izgradnju novog doma a ne čisti aktivizam ljudi poput Blaža Marinovića ili Ognjena Jovovića koji su bili organizatori protesta 2011. Štaviše, SPUCG gotovo da nikad ne zasijeda niti objavljuje materijale sa sjednica, što znamo pošto član SI Mato Kankaraš već 4-5 mjeseci nastoji da iskamči ove podatke zbog čega se obratio i Agenciji za slobodan pristup informacijama", kazali su iz SI.

Iz SI smatraju da je pored SPUCG prošla, kako navode, sramna reforma obrazovnog sistema 2016. godine i privatizacija državnog prostora i otvaranja „Desetke“ gdje je omogućeno da privatnici profitiraju na studentima.

"Kada je student Đorđije Drinčić bio žrtva plagijarizma od strane prof. Bojane Lakićević-Đuranović nijesu prokamenili na sjednici Senata đe se ustanovilo da se ne može utvrditi je li u pitanju plagijat. Vrhunac njihovog pregalaštva je namještanje izbora i organizovanje studentijada na račun kojih izvuku dobre pare", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, Studentska inicijativa je organizovala 12. marta 2019. godine skup pod nazivom „Velika studentska skupština“ gdje su, kako navode, u prisustvu više stotina studenata raspustili SPUCG.

"Tada smo isticali iste zahjeve za smjenu partijskih kadrova rektora Danila Nikolića i predsjednika UO UCG Duška Bjelice i bili smo prozvani da smo partijski instruisana družina koja kvari omladinu – a sad, vjerovatno u naletu epifanije promjenom vlasti, odjednom obrnuše priču! Dobar dio kadrova (poput Aleksandra Šipčića, Marijane Grbović, Šćepana Radevića, Lidije Jošiović, Bojana Drljevića, Amara Rastodera...) bili su i za vrijeme našeg dejstvovanja aktivni u Parlamentu. S druge strane, svi 'novi kadrovi' SPUCG-a ne bi postali predstavnici da im ovi dosadašnji nijesu pripomogli da budu jedini kandidati", rekli su iz SI.

U svom saopštenju Studentska inicijativa zaključuje da neće dozvoliti da "dojučerašnje sluge glume integritet", već da će nastojati da Univerzitet dosegne do Jaspersovog ideala da bude „savez profesora i studenata u potrazi za istinom”.

Bonus video: