SJ property

Saniranje štete na dijelu bedema u ulcinjskom Starom gradu: Nismo ništa radili, ali ćemo pomoći obnovu

Iz kompanije SJ Property, koja je vlasnik neizgrađenog objekta u Starom gradu, negiraju odgovornost za odron

6758 pregleda 26 reakcija 5 komentar(a)
Obrušeni zid u Starom gradu, Foto: Privatna arhiva
Obrušeni zid u Starom gradu, Foto: Privatna arhiva

Direktor SJ Property Nikola Radičević kazao je da će njegova kompanija ponuditi finansijsku pomoć za saniranje štete na dijelu bedema u Starom gradu u Ulcinju, koji se urušio prije 15 dana.

“Uprkos tome što odgovorno tvrdimo da našim djelovanjem nijesmo doprinijeli urušavanju bedema“, kazao je “Vijestima” Radičević, čija je kompanija vlasnik nedovršenog objekta u Starom gradu u Ulcinju, u neposrednoj blizini obrušenih zidina.

Za odron u Starom gradu dio javnosti optužio je graditelje da su odlaganjem šuta i zemljišta na obodu zidina, odgovorni za njihovo obrušavanje. I poznati građevinski inženjer Mentor Lunji ocijenio je da je odronu uz obilne padavine, dominantno doprinio ljudski faktor, odnosno nedozvoljeno nasipanje zemlje i šuta u visini od metar i po do dva.

Radičević je podsjetio da je SJ Property postala vlasnik parcele sa pripadajućim objektom u Starom gradu prije tri godine i da od kupovine nije izvodila nikakve radove, niti je bila u mogućnosti da to i učini.

“Zato odbacujemo sve navode koji impliciraju umiješanost naše kompanije u prouzrokovanje štete na bedemima. Bez obzira na to, spremni smo da pružimo finansijsku podršku nadležnim organima sa ciljem saniranja štete na urušenom dijelu bedema“, kazao je Radičević.

On tvrdi da nije upoznat da su raniji vlasnici na toj parceli odlagali šut.

Prethodni vlasnik placa sa objektom bila je kompanija Butua resort. Radičević nije htio da odgovori na pitanje koliko ih je koštao objekat i pod kojim uslovima ga je njegova kompanija kupila.

“Ugovorom o kupoprodaji, preuzeli smo obavezu povjerljivosti, što nas sprečava da objavimo detalje transakcije“, kazao je Radičević.

Kompanija SJ Property, osnovana je 21. februara 2018, a već u junu iste godine postala je vlasnik placa i nedovršenog objekta u Starom gradu. U listu nepokretnosti, kako su Vijesti ranije objavile, stoji da se na placu nalazi objekat u izgradnji prema odobrenju za gradnju od 7. decembra 2006, koje je tada izdato porodici Zec iz Ulcinja za poslovno-stambeni objekat od 738 kvadrata sa prizemljem i dva sprata. Porodica Zec je nakon toga prodala parcelu, a investitor postaje firma Ulcinj resort iz Kotora. Osnivači te firme tada su bili Vsevolod Gluhovcev i Butua Resort iz Bara.

Zbog odstupanje od građevinske dozvole Ulcinj Resortu je u junu 2009, zabranjena gradnja. Direktor firme 2009. postaje Olga Orlova, a Opština je odbila njen zahtjev da joj izda dozvolu za postojeće prekoračene gabarite. Polovinu vlasništva u kompaniji u aprilu 2015. preuzima Bestinvest iz Moskve, dok drugu polovinu zadržava Butua resort. Novi direktor tada postaje Gorica Đikanović. Međutim, dva mjeseca kasnije Moskovljani napuštaju kompaniju i jedini vlasnik je ponovo Butua resort. Od 2016. novi direktor bio je Novica Milić. Radičević je kazao da uprkos tome što kompanija posjeduje građevinsku dozvolu, još ne može da nastavi gradnju objekta jer nije usvojen DUP za Stari grad.

“Na našu inicijativu održali smo više sastanaka sa predstavnicima nadležnog Ministarstva i Opštine. Ukazano nam je da je izrada predmetnog plana od opšteg interesa i od velike hitnosti, mi smo se stavili na raspolaganje u tom procesu. U međuvremenu je počela izrada plana generalne regulacije, pa smo upućeni da naše zahtjeve usmjerimo na obrađivača plana. Prema najnovijim informacijama, obustavljena je izrada tog plana, usljed čega smo primorani da čekamo dalji razvoj situacije“, kazao je Radičević.

Na pitanje kako kompanija planira da riješi problem oko toga što su raniji vlasnici prekoračili dozvoljene gabarite, Radičević je naveo da je Zakonom o planiranju prostora i izgradnje objekata predviđena i mogućnost legalizacije. “U tom smislu, predali smo blagovremen i potpun zahtjev za legalizaciju dijela objekta koji je izgradjen uz prekoračenje građevinske dozvole“, kazao je Radičević.

Ocijenio je da bi nakon obezbjeđivanja svih zakonskih pretpostavki za početak gradnje, bilo realno da objekat bude završen i stavljen u funkciju najkasnije za 18 mjeseci.

“S obzirom da nemamo urbanističko tehničke uslove budućeg objekta, jer nema plana, nijesu stvorene pretpostavke za izradu idejnog rešenja. U konačnom objekat mora biti uklopljen u ambijentalnu cjelinu Starog grada“, kazao.

On je naveo da kompanija nema imovinskih sporova sa komšijama.

“Saglasni smo da nezavršeni objekat nije u ničijem interesu, pa pozivamo sve zainteresovane strane da zajednički sa nama pristupe rješavanju ovog problema, a sve u granicama koje zakon predviđa“ poručio je Radičević. Istovremeno, pozvao je sve strane da se uzdrže od negativne kampanje usmjerene protiv njegove kompanije.

“Ipak treba uzeti u obzir da su u cijelom ovom procesu naši interesi najviše ugroženi“, kazao je Radičević.

Bivši vlasnici radili mimo projekata

U Upravi za inspekcijske poslove Vijestima je još 2014. saopšteno da je građevinska inspekcija utvrdila da investitor posjeduje građevinsku dozvolu, ali da ne gradi u skladu sa njom. Investitor je do tada uspio da završi grube radove na prizemlju i spratu, a takvo stanje je i danas.

I Uprava za zaštitu kulturnih dobara sa Cetinja prije pet godina, pozvala je tadašnjeg investitora da okonča izgradnju objekta u Starom gradu u Ulcinju u skladu sa glavnim projektom iz 2002. godine, koji ima konzervatorsku saglasnost. Vijestima je tada u Upravi na Cetinju potvrđeno da investitor prilikom gradnje nije poštovao gotovo nijednu odredbu iz projekta koji je zavrije

Preporučujemo za Vas