Viši sud u Bijelom Polju presudio: Opština Pljevlja ne duguje DPS-u

DPS je tužio Opštinu Pljevlja zbog neizmirivanja duga po osnovu naknade za rad političkim partijama...
191 pregleda 2 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.12.2017. 20:35h

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je rješenje Osnovnog suda u Pljevljima koji se oglasio nenadležnim, i odbacio tužbu Demokratske partije socijalista protiv Opštine Pljevlja. DPS je tužio Opštinu Pljevlja zbog neizmirivanja duga po osnovu naknade koju lokalna uprava isplaćuje za rad, političkim partijama zastupljenim u pljevaljskom parlamentu.

DPS je jedina politička partija u Pljevljima, koja tužbom pokušava da naplati potraživanja od Opštine, na čijem je čelu njihov kadar Mirko Đačić.

DPS je tražio da sud obaveže Opštinu da im isplati 42.526 eura na ime sredstava raspoređenim budžetom opštine Pljevlja za 2014. i 2015. godinu.

Sud je utvrdio da se ovom zahtjevu odlučuje u upravnom postupku, a ne u sudskom postupku, jer ne spada u sudsku nadležnost.

U DPS-u su se odlučili na tužbu nakon što im nijesu isplaćena dugovanja, iako su se ovlašćena lica tužioca više puta usmeno obraćala nadležnima u Opštini da izmire obavezu.

U maju prošle godine u Opštinu Pljevlja je stigao nalog sudskog izvršitelja Miloša Drobnjaka, koga je angažovao DPS Podgorica da prinudnim putem naplati njihova potraživanja. Nakon što je Opština uložila žalbu, osporavajući nadležnost sudskog izvršitelja za naplatu duga, spor je pokrenut kod Osnovnog suda u Pljevljima.

Đačiću je tada njegova partija ostavila rok od osam dana da izmiri dug prije nogo što prinudnim putem naplate svoja potraživanja.

DPS je riješio da naplati svoja potraživanja u trenutku kada se lokalna uprava u Pljevljima nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima zbog duga od oko 19 miliona eura.

Iako Opština Pljevlja i ostalim parlamentarnim partijama duguje novac za isti period, jedino je Demokratska partija socijalista odlučila da novac naplati od Đačića prinudnim putem, a ni jedna od opozicionih partija do sada to nije uradila.

U tim partijama su kazali da će zavisno od ishoda tužbe DPS-a odlučiti da li će i oni sudskim putem naplatiti svoja potraživanja.

Bonus video: