Infekcija se širi zbog nepoštovanja mjera

Iz IJZ kazali da se nagli skok inficiranih zasada ne može dovesti u vezu sa novim sojem virusa, sve dok ne stignu rezultati testiranja uzoraka iz Njemačke

10902 pregleda 136 reakcija 6 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević

Nagli skok broja novih slučajeva koronavirusa prethodnih dana ne može se dovesti u vezu sa novim, takozvanim britanskim sojem, sve dok ne stignu rezultati testiranja uzoraka koji su 22. januara poslati u laboratoriju u Berlinu.

To su “Vijestima” odgovorili iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), upitani za razloge naglog skoka broja novih slučajeva kovida-19 prethodnih dana.

“Razlog rasta broja potvrđenih novoinficiranih slučajeva tokom prethodna dva dana nalazi se u nedovoljnom poštovanju zvaničnih mjera, kao i u mogućem izostanku adekvatnog odgovora nadležnih službi koje su zadužene za kontrolu njihovog sprovođenja”, piše u odgovoru ustanove na čijem je čelu Igor Galić.

Na novi koronavirus juče su pozitivne još 463 osobe, dok je sedam kovid pozitivnih pacijenata preminulo.

Iz IJZ je juče saopšteno da je iz Podgorice 172 novopozitivnih, Nikšića 65, Budve 38, Bijelog Polja 35, Bara 21, Cetinja 19, Pljevalja 17, Tivta 16, Kotora 15, Danilovgrada 14, Berana 11...

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19 i to kod pacijenata iz Bijelog Polja (2), Bara, Nikšića, Podgorice, Danilovgrada i Tivta, od kojih je najmlađi imao 39 (rođen 1981. godine) a najstariji 91 godinu”, saopšteno je iz IJZ.

Iz IJZ su juče kazali da je 46 osoba u Domu za stare u Bijelom Polju pozitivno na koronavirus, dok su od posljedica zaraze preminula dva korisnika.

Pojasnili su da je od 11 hospitalizovanih korisnika jedan preminuo u Opštoj bolnici Bijelo Polje i da je smrt od posljedica infekcije koronavirusom potvrđena kod još jednog korisnika koji je boravio u Domu.

Kako su naveli, od ukupno 162 korisnika Doma za stare u Bijelom Polju, IJZ je testirao 161, dok će se test za jednog korisnika ponoviti.

“Infekcija novim koronavirusom je potvrđena kod još 39 korisnika. Uključujući sedam pozitivnih slučajeva od utorka, trenutno u Domu za stare u Bijelom Polju imamo 46 pozitivnih osoba na novi koronavirus”, navodi se u saopštenju. Iz IJZ su rekli da je u toku testiranje zaposlenih u Domu za stare i da će o rezultatima javnost biti blagovremeno obaviještena.

Vlada je juče obavezala Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) da obezbijedi novac za nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za ispitivanje na prisustvo koronavirusa.

Odjeljenje molekularne dijagnostike Centra za medicinsku mikrobiologiju IJZ procijenilo je da je u te svrhe, za naredna tri mjeseca, potrebno 2.177.863,17 eura.

Iz Vlade je saopšteno i da se u privatnoj laboratoriji “Moj Lab” više neće raditi PCR testiranje na koronavirus o trošku države. Kazali su da je izmijenjena odluka o mreži zdravstvenih ustanova jer domovi zdravlja i IJZ raspolažu dovoljnim kapacitetima za testiranje, imajući u vidu da su otvorene nove laboratorije u državnom vlasništvu i da se sprovode i brzi antigenski testovi. Sindikat radnika trgovine Crne Gore (SRTCG) apelovao je na Ministarstvo zdravlja da uvrsti zaposlene u sektoru trgovine u prioritetne grupe prilikom imunizacije stanovništva protiv kovida-19.

Predsjednica SRTCG Vesna Milonjić Aleksić kazala je da zaposleni u tom sektoru pripadaju dijelu stanovništva u riziku od obolijevanja od koronavirusa zbog stalnog kontakta sa građanima.

Bonus video: