Krivokapić: Vlada planira da formira Fond socijalne pravde

"Predsjednik Vlade ukazao je koordinatoru UN-a da je posljedica COVID-19 krize još veće socijalno raslojavanje, zbog čega Vlada planira da u dogledno vrijeme formira Fond socijalne pravde", kaže se u saopštenju

7375 pregleda 4 komentar(a)
Lundbergom i Krivokapić, Foto: Gov.me
Lundbergom i Krivokapić, Foto: Gov.me

Vlada planira da u dogledno vrijeme formira Fond socijalne pravde, kazao je premijer Zdravko Krivokapić u razgovoru sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je upoznao Lundberga sa trenutnom situacijom u Crnoj Gori, kao i problemima koje je pandemija COVID-19 izazvala u zdravstvenom sistemu i ekonomiji, u kojoj je turizam glavna privredna grana.

"Predsjednik Vlade ukazao je koordinatoru UN-a da je posljedica COVID-19 krize još veće socijalno raslojavanje, zbog čega Vlada planira da u dogledno vrijeme formira Fond socijalne pravde", kaže se u saopštenju.

Krivokapić je istakao i da je jedno od ključnih opredjeljenja Vlade da Crna Gora postane društvo jednakih šansi.

Lundberg je, kako se navodi, iskazao je uvažavanje za kontinuirani doprinos Crne Gore ostvarivanju Agende održivog razvoja.

On je istakao zadovoljstvo imenovanjem na čelo tima UN u zemlji koja je, kako je kazao, prepoznata kao primjer dobre saradnje sa UN.

"I koja je dokazala privrženost očuvanju mira i bezbjednosti, razvoju i zaštiti ljudskih prava kao temeljnim vrijednostima Povelje Ujedinjenih nacija", dodao je Lundberg.

On je naglasio odlučnost UN da nastave podršku Crnoj Gori u ostvarivanju nacionalnih prioriteta, sa fokusom na oporavak od pandemije.

Lundberg je kazao da su njihova istraživanja pokazala da je pandemija stvorila nove ranjivosti u Crnoj Gori i produbila one koje su već postojale.

"Zato je kritično važno da iz procesa oporavka ne budu izostavljeni najranjiviji i vjerujem da ćemo kroz naš predstojeći petogodišnji plan saradnje to obezbijediti", rekao je Lundberg.

On je dodao da će dalje ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja ubrzati oporavak i smanjiti ranjivosti Crne Gore na eventualne krize u budućnosti.

Bonus video: