Bošnjak sa SPUCG: Zajedničkom saradnjom do što boljeg zakona o visokom obrazovanju

Ona je, kako su rekli iz Skupštine, izrazila spremnost da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju ne predlaže na sljedećem redovnom zasijedanju Skupštine, već da ostavi prostora svim studentskim jedinicama da zajedno sa Skupštinom i Vladom kreiraju najbolje moguće rješenje

5782 pregleda 5 komentar(a)
Foto: SPUCG
Foto: SPUCG

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak uputiće inicijativu svim studentskim jedinicama da pošalju komentare i predloge za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, u cilju kreiranja najboljeg mogućeg rješenja.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak se sastala danas sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) povodom Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

„Bošnjak je upoznala predstavnike SPUCG o predlogu da se otvori javna rasprava o izmjenama i dopunama kompletnog Zakona o visokom obrazovanju i inicijativi koju će ona uputiti svim studentskim jedinicama, da pošalju svoje komentare i predloge za izmjene i dopune zakona“, navodi se u saopštenju.

Ona je, kako su rekli iz Skupštine, izrazila spremnost da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju ne predlaže na sljedećem redovnom zasijedanju Skupštine, već da ostavi prostora svim studentskim jedinicama da zajedno sa Skupštinom i Vladom kreiraju najbolje moguće rješenje.

Bošnjak je naglasila značaj i ulogu studenata, ne samo na Univerzitetu već za cijelo društvo.

„I činjenicu da studenti moraju biti aktivnije uključeni u sve aktivnosti na Univerzitetu kako bi unaprijedili svoja prava, sa ciljem da potrebe studenata ostanu visoko na agendi vodećeg rukovodstva Univerziteta“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici SPUCG upoznali su Bošnjak sa svojim predlozima izmjena i dopuna zakona u dijelu koji se tiče izbora rektora i zastupljenosti studenata prilikom izbora.

„Kao i o potrebi da se u što kraćem roku pronađe rješenje za studente koji su u bolonjskom sistemu obrazovanja (3+1+1+3) kako bi im se omogućilo upisivanje na specijalističke studije i bez završenih osnovnih studija, i zaustavio prelazak studenata sa državnih na privatne fakultete“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno napraviti temeljno istraživanje o praksi učešća studenata u izboru rektora univerziteta u regionu i na osnovu toga naći najbolji model učešća studenata i njihove zastupljenosti za izbor rektora UCG.

„Takođe je usaglašeno da se pokrene inicijativa za rješavanje problema studenata za upis na specijalističkim studijama, kao i da se planira revizija diploma zbog velike hiperinflacije diploma sa sumnjivih fakulteta“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: