DPS: Nikada se nijesmo miješali u rad bilo koje institucije, niti imamo takvu namjeru

"Sa žaljenjem konstatujemo da NVO sektor etiketira članove Savjeta kao „nezavisne i slobodmisleće“ i „zavisne i režimske“, dijeli medije po političkoj liniji, ali i proglašava državne institucije za „zarobljene“ ili „slobodne“ od slučaja do slučaja, u zavisnosti od toga koliko im njihove odluke odgovaraju", kaže se u reagovanju DPS-a
79 pregleda 9 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 21.12.2017. 14:52h

Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore nikad se nije miješala u rad bilo koje institucije, niti ima takvu namjeru, posebno kada je riječ o medijima, saopšteno je iz te stranke.

Grupa nevladinih organizacija je ranije danas obavijestila domaću i međunarodnu javnost da Administrativni odbor Skupštine Crne Gore nastavlja "nezakonito djelovanje u postupcima koji se vode prema članovima Savjeta RTCG".

DPS podsjeća članove Savjeta Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) i nevladine organizacije (NVO) koje, kako se ocjenjuje, vode intenzivnu kampanju protiv DPS-a, da je Savjet u ovom sastavu imenovan zahvaljujući skupštinskoj podršci njihovih poslanika.

"Ni jednom tokom njihovog dosadašnjeg mandata naša partija nije vršila pritisak na bilo koga od članova tog tijela. Za razliku od pojedinih opozicionih stranaka, koje su sasvim otvoreno 2016. godine, političkim dekretom smjenjivale direktorku Televizije i vršile pritisak na Savjet da se ta njihova direktiva sprovede", kaže se u saopštenju DPS-a.

Kako se navodi, za čuđenje je da se u tim trenucima besprizorne hajke koja se vodila protiv Radojke Rutović, a koju je predvodio tadašnji predsjednik Skupštine, nijedna od tih NVO nije se potrudila da zaštiti Javni servis od političkih uticaja.

"Sa žaljenjem konstatujemo da NVO sektor etiketira članove Savjeta kao „nezavisne i slobodmisleće“ i „zavisne i režimske“, dijeli medije po političkoj liniji, ali i proglašava državne institucije za „zarobljene“ ili „slobodne“ od slučaja do slučaja, u zavisnosti od toga koliko im njihove odluke odgovaraju", kaže se u reagovanju DPS-a.

Zakoni u Crnoj Gori su, kako se ističe, jednaki za sve i ne sprovode se selektivno, pa tako ni prema aktivistima NVO, bez obzira na to na kojoj se funkciji nalaze.

"DPS će i ubuduće težiti da kroz zakonske mehanizme nastavi da obezbjeđuje dalji napredak medijskih sloboda i dalju profesionalizaciju medija", navodi se u saopštenju.

Bonus video: