Zarade skoro da nema, sve aktivnosti idu na promociju

Direktorka Turističke organizacije Budve kaže da su prihodi od boravišne takse prošle godine bili manji za više od 80 odsto, a da će epidemiološka situacija diktirati i ove godine organizovanje manifestacija

16880 pregleda 12 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović

Epidemilološka situacija diktiraće ove godine organizovanje manifestacija i promociju Budve, a Turistička organizacija i pored prošlogodišnjih minimalnih prihoda, koji su bili petina od planiranih, uspjela je da bez kreditnog i zaduženja ili pomoći Opštine, kao osnivača, preživi jedan od najtežih perioda od osnivanja.

Direktorka Turističke organizacije Maja Liješević, u razgovoru za “Vijesti”, kazala je da su prošle godine prihodi od naplate boravišne takse, koji su ključni izvori finansiranja, bili manji za više od 80 odsto od planiranih.

Turistička organizacija Budve jedna je od najmoćnijih u Crnoj Gori, čiji budžeti su iz godine u godinu bili sve veći, i na nivou budžeta pojedinih crnogorskih opština. Prošle godine planirano je da od naplate boravišne takse ostvari oko tri miliona eura, ali krah turističke sezone usljed pandemije koronavirusa, učinila je da ti prihodi budu desetkovani.

“Usljed vanrednih okolnosti i negativnih efekata globalne krize uslovljene pandemijom virusa kovid-19 i ogromnog pada broja dolazaka turista i ostvarenih noćenja u 2020. godini u Crnoj Gori i Budvi kao vodećoj turističkoj destinaciji u zemlji, došlo je i do velikog pada naplate boravišne takse kao najznačajnijeg izvora prihoda TO Budve. Sredstva od boravišne takse direktno zavise od broja turista, turističkog prometa i uspješnosti sezone, dok je s druge strane poznato da turistička organizacija nema sredstava predviđenih iz budžeta osnivača ili države. Iako smo optimistički ušli u prošlu godinu, rukovođeni odličnim rezultatima ostvarenim u 2019. kada je od boravišne takse ostvareno blizu tri miliona eura, nažalost, prihodi od boravišne takse su u 2020. godini manji za više od 80 odsto“, kazala je Liješevićeva.

Maja Liješević
foto: Vuk Lajović

Ona je dodala da su već početkom aprila 2020, postali svjesni da ova godine neće u finansijskom i programskom smislu ostvariti njihove projekcije.

“U saradnji sa turističkom privredom grada i strukovnim udruženjima, donijeli smo plan nesmetanog funkcionisanja za vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Planom su, shodno nastalim okolnostima, redukovane aktivnosti i budžet i uvedena dodatna racionalizacija troškova uz realizaciju započetih projekata i obezbjeđenje tekuće likvidnosti, te su u 2020. godini redovno servisirane tekuće obaveze uključujući i sve obaveze prema zaposlenima. Sve aktivnosti smo prilagodili aktuelnoj situaciji i zdravstvenim mjerama, što je najviše uticalo na redukovanje organizacije događaja, manifestacija i sajamskih nastupa, dok smo sa druge strane, dodatnu energiju usmjerili ka promociji, prije svega digitalnim kanalima, u skladu sa mogućnostima, kako na tržištu Crne Gore, tako i regiona i Evrope“, naglasila je Liješevićeva.

Prema njenim riječima poslovanje, Turističke organizacije opštine Budva, u trenutnoj situaciji kada prihoda gotovo i nema, zahvaljujući racionalizaciji troškova u prethodnoj godini i akumuliranim sredstvima, i dalje je stabilno i održivo.

“Očekujemo da će tako biti nadalje, uz stabilizaciju prije svega zdravstvene situacije ali i turističkih tokova do početka sezone. Turistička organizacija Budve, za razliku od jednog broja ostalih turističkih organizacija koje su i tokom prošle godine imale problema sa redovnim poslovanjem i tražile finansijsku pomoć, sličnim zahtjevima nije opteretila Opštinu kao osnivača ili državu. Nadamo se da, uz stabilizaciju prilika do sezone i uspostavljanjeai oporavka turističkog prometa, nećemo ni biti u prilici da razmatramo eventualno smanjivanje dohodaka zaposlenima, kao ni kreditiranje tekućeg poslovanja ili neki drugi model pomoći ili zaduživanja. Broj zaposlenih u TO Budve je tokom protekle sezone bio znatno niži u odnosu na prethodne godine, jer nismo otvarali sezonske info punktove“, istakla je Liješevićeva.

Ona je najavila da su sredstva Turističke organizacije Budve za 2021. projektovana na nivou od oko 60 odsto u odnosu na budžet planiran za 2020.

“Naravno, uz pretpostavku da će se situacija u globalnim turističkim kretanjima kao i turistički promet u našoj zemlji osjetnije poboljšati do sezone, tj. u drugoj polovini godine, a to su trenutno i ocjene sa svih relevantnih svjetskih turističkih adresa. Realno je da godina značajnijeg oporavka turističkog sektora u svijetu, prema procjenama Svjetske turističke organizacije, bude 2022. Predviđene programske aktivnosti za ovu godinu su prilagođene redukovanoj projekciji sredstava, a imajući u vidu i dalje prisutnu neizvjesnost prateći aktuelne mjere i protokole u oblasti putovanja i turizma i ugostiteljstva, kao i prošle godine prilagođavaćemo aktivnosti postojećoj situaciji u skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama nadležnih tijela i prilivom sredstava, kada su, između ostalog, u pitanju manifestacije i događaji, otvaranje sezonskih turističko-informativnih biroa itd. Kada je riječ o turističkim berzama i drugim promotivnim nastupima, realno je očekivati onlajn prezentacije i učešća, na čemu zasada u prvom kvartalu godine insistiraju organizatori“, zaključila je Liješevićeva.

Bonus video: