Zajednica opština: Izdavanje UTU povjeriti lokalnim samoupravama

U Zajednici opština Crne Gore smatraju da odluka Vlade da UTU vrati u nadležnost ministarstva može imati višestruke negativne posljedice

3255 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Upravni odbor Zajednce opština podnijeće inicijativu Vladi da donese uredbu kojom bi se poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova (UTU), osim za složene inženjerske objekte, iz nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, povjerili jedinicama lokalne samouprave.

U Zajednici opština Crne Gore smatraju da odluka Vlade da UTU vrati u nadležnost ministarstva može imati višestruke negativne posljedice.

Upravni odbor je, kako je saopšteno, ocijenio da se bez opravdanog razloga dodatno centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, što je, kako ističu, postupanje suprotno od najave premijera u ekspozeu - da decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama mora biti odlučnije sprovedena.

Kazali su da će negativne posljedice prije svega osjetiti građani kroz otežane uslove za ostvarivanje svojih prava u toj oblasti, ali i opštine kroz ograničene mogućnosti za njihov razvoj.

"U radu Upravnog odbora učestvovao je 21 član (od ukupno 25) i to gradonačelnik Glavnog grada, gradonačelnik Prijestonice i predsjednici/e opština: Bar, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Golubovci, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Tuzi, Ulcinj i Šavnik i jednoglasno podržali Predlog Odluke i sadržaj Inicijative. Odluka Upravnog odbora i Inicijativa za donošenje Uredbe, dostavljena je Vladi Crne Gore i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na razmatranje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: