Ministarstvo ekologije predložilo Opštini Herceg Novi da obustavi raspisivanje tri konkursa

"Ministarstvo nalazi da se može postaviti i pitanje pravnog osnova za izdavanje urbanističkotehničkih uslova u predmetnim konkursima, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata", navodi se u saopštenju Ministarstva

4752 pregleda 2 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: TO Herceg Novi
Herceg Novi, Foto: TO Herceg Novi

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja (MEPG) i urbanizma predložilo je Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi da obustavi sprovođenje tri javno urbanističko-arhitektonska konkursa, odnosno da stavi van snage odluke o njihovom raspisivanju, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Kako se u saopštenju navodi Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) obratila se MEPG povodom raspisivanja javnih konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskih rješenja za izgradnju objekata na tri lokacije u Herceg Novom.

"Ministarstvo je, s tim u vezi, izvršilo uvid u tri Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja, od kojih se jedna odnosi na izgradnju stambenog objekta (na lokaciji koju čini kat.parc. 312/1 K.O. Herceg Novi od 28.12.2020), druga na izgradnju turističkog objekta-hotela (na lokaciji koju čini kat.parcela 571/14 K.O. Herceg Novi od 09.12.2020) i treća za lokaciju zona turističkog naselja T2 (D2) u Zabrđu (Opština Herceg Novi, od 30.10.2021)", navodi se u saopštenju.

Nakon razmatranja navedene dokumentacije, Ministarstvo je u sva tri slučaja zaključilo da ne postoji planski osnov za raspisivanje javnih urbanističko-arhitektonskih konkursa.

"Ministarstvo nalazi da se može postaviti i pitanje pravnog osnova za izdavanje urbanističkotehničkih uslova u predmetnim konkursima, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata. Eventualno konkursno rješenje koje bi bilo usvojeno na ovaj način, ne bi moglo predstavljati osnov za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: