Grupa NVO: Posljednja ofanziva DPS na nezavisnost RTCG

"Svojim postupcima, osim nepoštovanja zakona, Administrativni odbor, odnosno vladajuća partija sa većinom u ovom tijelu, demonstrira silu derogirajući i zvanične odluke drugih institucija u državi- u ovom slučaju Agencije za sprečavanje korupcije, ali i ugrožavajući direktno i nezavisnost javnog servisa RTCG"
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2017. 11:10h

Grupa nevladinih organizacija obavijestila je domaću i međunarodnu javnost da Administrativni odbor Skupštine Crne Gore nastavlja "nezakonito djelovanje u postupcima koji se vode prema članovima Savjeta RTCG".

"Administrativni odbor je pozvao člana Savjeta, Gorana Đurovića da se na narednoj sjednici odbora, zakazanoj za 27. decembar 2017.godine, izjasni o svim okolnostima u vezi sa činjenicom da je prekršio član 11 i 13 Zakona o sprečavanju korupcije. Podsjećamo da je Agencija za sprečavanje korupcije nedvosmisleno utvrdila da Goran Đurović nije u konfliktu interesa, što može predstavljati jedini pravno utemeljen osnov za dalje postupanje Administrativnog odbora u ovom slučaju. Dodatno, Administrativni odbor nadležan za primjenu Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizije Crne Gore, koji Goran Đurović nije prekršio, a što je takođe nedvosmisleno utvrđeno u Odluci Agencije za sprečavanje korupcije", navodi se u saopštenju koje potpisuju izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Ana Novaković, izvršna direktorka Centar za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, predsjednik UO, Institut alternativa (IA) Stevo Muk i predsjednik UO Centar za monitoring i istraživanja (CEMI) Zlatko Vujović.

Dodaju i da pored zvanične odluke Agencije Administrativni odbor poziva Đurovića na izjašnjenje.

"Uzimajući u obzir dosadašnje postupanje ovog tijela, nemamo dilemu da se Odbor sprema za pokretanje postupka razrješenja ovog člana Savjeta. Svojim postupcima, osim nepoštovanja zakona, Administrativni odbor, odnosno vladajuća partija sa većinom u ovom tijelu, demonstrira silu derogirajući i zvanične odluke drugih institucija u državi- u ovom slučaju Agencije za sprečavanje korupcije, ali i ugrožavajući direktno i nezavisnost javnog servisa RTCG. Pokretanje postupka razrješenja Gorana Đurovića bi predstavljalo brutalno kršenje zakona iz svih navedenih razloga. Na ovakav plan Administrativnog odbora upozorili smo u oktobru, a Odbor je, nažalost, vrlo brzo potvrdio naše sumnje da se ovdje radi samo o namjeri da se slobodnomisleći aktivisti nevladinog sektora uklone iz Savjeta RTCG, te uspostavi partijska kontrola nad javnim servisom RTCG", navodi se u saopštenju.

Ističu da je uslijedio "konačni politički obračun vladajuće partije sa nezavisnim članovima Savjeta RTCG".

"U svrhu ovog obračuna više se ne biraju sredstva, pa su se za ostvarenje ovog cilja u pogon stavili prorežimski mediji i institucije.Očekujemo da će domaća a posebno zainteresovana međunarodna javnost ispratiti sva dalja dešavanja povodom pritisaka na Savjet RTCG i jasnih pokušaja da se destabilizuje javni servis RTCG", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: