Hidroelektrana na gradskom vodovodu: Bez štete za okolinu i za dobrobit zajednice

U Andrijevici se uskoro završava izgradnja male hidroelektrane za potrebe grada na gradskom vodovodu

25036 pregleda 22 reakcija 9 komentar(a)
Elektrana u Andrijevici, Foto: Tufik Softić
Elektrana u Andrijevici, Foto: Tufik Softić

Nakon što je Opština Berane nedavno završila izgradnju male hidroelektrane za potrebe grada na gradskom vodovodu, ubrzo će takva elektrana biti završena i na postrojenju gradskog vodovoda u Andrijevici.

Ova dva grada su time, zasada, jedina na sjeveru države koja su se dosjetila da realizuju ideju izgradnje malih hidrolektrana na cjevovodima gradskih vodovoda, bez štete za okolinu i u potpunosti u funkciji dobrobiti lokalne zajednice.

Na teritoriji obije opštine tajkuni su odavno izgradili veliki broj malih elektrana, devastirajući prirodu, dok gradovi i sela, i stanovništvo na čijem području su izgrađene, nije imalo nikakve koristi.

Dok je elektrana "Miolje polje" na gradskom vodovodu u Beranama u potpuno završena i prikopčana na sistem, čekajući samo dozvolu za početak rada, radovi u Andrijevici su se u završnoj fazi odužili, a nove lokalne vlasti za to optužuju DPS koji je tamo donedavno vladao.

Mala hidroelektrana “Miolje polje”
Mala hidroelektrana “Miolje polje”foto: Tufik Softić

Iz Opštine Andrijevica tvrde da su prilikom utvđivanja činjeničnog stanja na terenu uvidjeli da se izvođači radova prilikom izgradnje mini hidroelektrane "Krkori" na gradskom vodovodu, u dobroj mjeri, nijesu pridržavali projektne dokumentacije.

Iz koalicije "Za budućnost Andrijevice" zatražili su i da tužilaštvo preispita tokove novca koji su pratili realizaciju ovog projekta i da li je prilikom izvođenja radova ispoštovana zakonska procedura.

"Samo jedan od takvih propusta je to što je projektnom dokumentacijom u mašinskoj hali mini hidroelektrane "Krkori" predviđena ugradnja regulacionog ventila sa motornim i ručnim pogonom, čija je cijena oko 2.500 eura. Umjesto toga, na tom mjestu je ugrađen obični ručni ventil, koji košta nekih 300 eura.Taj ventil je pukao krajem decembra, ali je brzom reakcijom radnika spriječena šteta koja bi bila veoma velika, s obzirom na to da se u tom dijelu nalaze transformatori i turbina čija vrijednost prelazi 600 hiljada eura", kaže potpredsjednik opštine Andrijevica Veselin Raketić (NSD).

Prema njegovim riječima i druga oprema nije ugrađena u skladu sa standardima i rješenjima koja su predviđena projektom, vrijednim preko dva miliona eura.

"Između vodozahvata i mašinske kuće nije položen energetski i optički kabl u dužini od 3.330 metara, koji su predviđeni projektnom dokumentacijom, a neophodni su za sinhronizovan rad elektroopreme koja se nalazi na vodozahvatu i mašinskoj kući. Trafo-stanica nije priključena na 35 KV energetski vod, jer nije dobijena saglasnost CEDIS-a", kaže Raketić.

On navodi i niz drugih propusta, kao što su nezavršenost fasade na mašinskoj kući, neprilagođenost unutrašnjosti u skladu sa projekom, nedovršenost radova na podu i krovnoj konstrukciji, problem korištenja adekvatnih vodonepropustivih betona i slično.

Zbog svega ovog, nove vlasti u Andrijevici su zatražile od Vlade Crne Gore, odnosno resornog ministarstva, da im produži rok za završetak radova, što im je i odobreno do kraja aprila. Raniji rok koji je bivša vlada dala bivšim vlastima u Andrijevici bio je 28. maj 2020. godine, i nije ispoštovan.

Bilo kako bilo, kada bude završena, mala elektrana na gradskom vodovodu u Andrijevici planirano je da Opštini donosi godišnji prihod od trista hiljada eura, što je za najsiromašniju opštinu na sjeveru Crne Gore značajna stavka u budžetu.

U Opštini Berane računaju da će njihova mala elektrana "Miolje polje" godišnje proizvoditi struje u vrijednosti do dvjesta pedeset hiljada eura.

I jedna i druga elektrana dužne su da struju koju proizvode unose u državni elektro sistem, a za uzvrat dobijaju novac koji mogu koristiti za svoje potrebe.

U Beranama su izračunali da će im prihod od male elektrane biti dovoljan da pokrije troškove gradske rasvjete, koji su u ovoj opštini izuzetno veliki zbog njene dužine.

Lokalne vlasti u tom gradu se, kako su najavili, neće zaustaviti na tome, već će izgraditi još nekoliko malih elektrana na većim vodovodima na području te opštine, čime se nadaju da će zaraditi novac za pokrivanje troškova svih lokalnih potrošača, a prije svega velikog sportskog kompleksa.

U malenoj Andrijevici troškovi gradske rasvjete i nijesu toliko veliki, pa će ima ostajati novca za druge budžetske potrebe.

U svakom slučaju, Berane i Andrijevica dali su primjer drugim gradovima na sjeveru kako se i bez tajkuna, kao i bez ekološke štete, može koristiti hidropotencijal, tako da nakon njih o izgradnji malih elektrana na gradskim vodovodima, razmišljaju i u susjednim opštinama u ovom dijelu države.

Bonus video: