Ministarstvo ćuti o vakcinama

Borovinić Bojović i Bajić nisu odgovorili da li je potpisan ugovor o nabavci vakcine Sputnjik-V

13989 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Zoran Đurić
Foto: Zoran Đurić

Informaciju da je Ministarstvo zdravlja navodno potpisalo ugovor o nabavci prvih količina ruske vakcine Sputnjik V, koju su objavili pojedini podgorički mediji, juče nije bilo moguće potvrditi u tom Vladinom resoru - ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar Borko Bajić nisu odgovarali na pozive i SMS-ove “Vijesti”.

List dan „Dan" je jutros objavio kako im je iz Vlade potvrđeno da ruska vakcina stiže "u najbržem mogućem roku".

Nadležni su u više navrata poručili da će vakcinacija protiv novog koronavirusa početi krajem januara ili početkom februara.

Kovid-19 juče je potvrđen kod još 313 osoba, dok je od posljedica infekcije preminulo šest pacijenata.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je iz Podgorice 149 novopozitivnih, Nikšića 73, Bijelog Polja 21, Bara 17, Tivta 15, Pljevalja osam, Kotora sedam, Budve i Cetinja po pet, Berana četiri, Ulcinja tri, Herceg Novog i Plužina po dva i iz Danilovgrada i Plava po jedan.

„Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno šest smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (2), Nikšića, Herceg Novog, Bara i Kotora od kojih je najmlađi imao 74, a najstariji 80 godina. Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka pandemije je 811”, piše u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da je prijavljen oporavak kod 464 pacijenata.

Broj trenutno aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori je 7.245, a od početka epidemije 61.972.

Na bolničkom liječenju nalazi se 373 kovid pozitivnih pacijenata.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) saopšteno je da je u toj ustanovi hospitalizovano 86 pacijenata, od kojih je 38 životno ugroženo.

U nikšićkoj bolnici liječi se 78 pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija novim koronavirusom.

“Životno je ugroženo 16 pacijenata i nalaze se u Jedinici intenzivnog liječenja, od kojih je šest na neinvazivnoj ventilaciji”, piše u saopštenju te ustanove.

Iz Opšte bolnice Nikšić rekli su da na respiratoru trenutno nema pacijenata.

“Ostali pacijenti su stabilnih vitalnih parametara i trenutno se dobro osjećaju”, kazali su.

Na kovid odjeljenju Opšte bolnice „Danilo I“ na Cetinju nalazi se 19 pacijenata koji su pozitivni na koronavirus, od kojih je jedan na respiratoru, saopšteno je iz Prijestonice.

Kazali su da je troje pacijenta na kiseoniku sa visokim protoku, pet bez kiseonika, tri se nalaze na neinvazivnoj ventilaciji, a sedam na kiseoniku sa niskim protokom

Kako su naveli iz Prijestonice, na Cetinju je u januaru 425 osoba bilo inficirano koronavirusom, dok se u istom periodu oporavilo 590 osoba, a pet preminulo.

Iz Operativnog štaba Prijestonice za borbu protiv kovida-19 saopšteno je da je u ambulanti Doma zdravlja Cetinje od 28. decembra prošle godine do juče pregledano 1.147 osoba.

U istom periodu na koronavirus testirane su 934 osobe, od kojih je njih 280 bilo pozitivno.

U saradnji sa Komunalnom policijom i Turističkom inspekcijom, službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinja kontrolisali su 29 ugostiteljskih objekata, gdje nijesu zatečene nepravilnosti.

Komunalna policija Prijestonice u januaru je izvršila 40 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima i konstatovala da zaposleni i odgovorni poštuju preporučene mjere.

„U Komunalnoj policiji ocjenjuju i da građani na otvorenom slabo poštuju mjeru obaveznog nošenja zaštitnih maski, zbog čega su preventivno upozorili 255 građana. U istom periodu Tržišna inspekcija obavila je 30 kontrola, a Inspekcija rada tri kontrole“, zaključuje se u saopštenju.

Stiže vakcina protiv hepatitisa B

Vakcina protiv hepatitisa B, originalnog naziva Engerix B, priozvođača GlaxoSmithKline-London, nakon završetka svih zakonom regulisanih procedura, stigla je u skladište “Montefarma”.

Roditelji su se prethodno žalili da ne mogu vakcinisati djecu protiv hepatitisa B u pojedinim domovima zdravlja.

Iz “Montefarma” su juče saopštili da će distribucija vakcine početi danas ka domovima zdravlja na teritoriji Podgorice, a ka ostalim opštinama do kraja radne sedmice.

Bonus video: