"Protiv diskriminacije na radu": Centar za ženska prava donirao zaštitne maske

Iz CŽK ukazuju da su borba protiv diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, kao i unapređenje radnih prava žena, aktuelna pitanja u crnogorskom društvu

6181 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Centar za ženska prava
Foto: Centar za ženska prava

Centar za ženska prava je, sa namjerom da ukaže na problem rodne neravnopravnosti u oblasti rada i ekonomskih uslova za ženski dio populacije, donirao zaštitne maske visokog kvaliteta za višekratnu upotrebu dijelu NVO sektora, preduzetnicima i medijima.

Maske su donirane u sklopu projekta "Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za borbu protiv diskriminacije i unapređenje radnih prava žena" koji finansira Evropska unija, a Centar sprovodi u saradnji sa Mrežom žena Kosova.

Iz CŽK ukazuju da su borba protiv diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, kao i unapređenje radnih prava žena, aktuelna pitanja u crnogorskom društvu.

"Danas, više nego ikada, uz otežane uslove i pritiske usled Covid-19 pandemije, svjedočimo narušenom zdravstvenom sistemu i izazovima koje prolazi ekonomija u Crnoj Gori. Usled rodne neravnopravnosti, žene u Crnoj Gori su pod disproporcionalno većim teretom i pritiskom koji dolazi sa sprovođenjem mjera borbe sa pandemijom. Žene su na nacionalnom nivou, u toku trajanja pandemije više gubile radna mjesta, dok su se istovremeno, s druge strane, porodične obaveze povećavale", navodi se u saopštenju.

Iz CŽK navode da se korišćenjem zaštitnih maski za višekratnu upotrebu izbjegava ponovna kupovina istog proizvoda, smanjuju troškovi i čuva životna sredina. Zaštitne maske su donirali organizacijama civilnog društva, preduzetnicima i medijima među kojima su: LGBT Forum Progres, Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid, Centar za demokratiju i ljudska prava - CEDEM, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Co-working space NEST i Portal Vijesti. Maske će, kako su kazali, biti direktno podijeljene korisnicima i korisnicama koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom.

"Jedan od ciljeva ove akcije jeste da se makar malo olakša teret koji građani i građanke podnose u ovom periodu i ukaže na značaj zaštite radnih prava i borbe protiv diskriminacije na radnom mjestu. Takođe na ovaj način želimo da doprinesemo uspješnijem sprovođenju mjera zaštite zdravlja na radnom mjestu, koje propisuje naš zakon", saopšteno je iz Centra za ženska prava.

Bonus video: